Maten

Recepten på denna blogg är anpassade för så kallad lågkolhydratkost. Inom begreppet lågkolhydratkost inkluderar jag både LCHF och Paleo/Stenålderskost och blandningar av dessa.

I de flesta av mina recept ingår det inte några mejeriprodukter bortsett från smör. Jag använder mig inte heller av några hel- eller halvfabrikat annat än undantagsvis. Det kan tex röra sig om någon köpt korv (dock med så mycket kött som möjligt och så få konstiga ingredienser som möjligt) eller en burk sambal oelek.

För mig är det viktigt med ren mat som så långt det är möjligt skall vara ekologisk och gärna närproducerad. Jag brukar inte skriva ut i recepten att ingredienserna ska vara ekologiska eftersom det inte är ett måste utan något du själv får välja.

Mitt tänk när det gäller mat och matlagning, förutom att det ska vara lågkolhydratkost, är så kallad clean eating. Clean eating innebär ren mat lagad från grunden med bra råvaror som är fulla av näring.

I många av mina recept är det långa tillagningstider med låga temepraturer. Jag ångkokar, gör långkok eller tillagar i ugn på låg temepratur. Detta för att jag dels tycker det blir godare, dels för att det är skonsammare och nyttigare. Det går naturligtvis bra att tillaga maten på högre temeperatur när du följer mina recept. Men testa gärna lite slow cooking, jag tror du kommer att gilla det!

Eftersom jag vill använda rena naturliga produkter undviker jag så långt det går att använda olika sötningsmedel som alternativ till vanligt socker. I några av de äldre recepten här på bloggen används dock sötningsmedel och då oftast i form av sukrin strö eller stevia. Nu sötar jag hellre med tex lite torkade dadlar, torkade fikon eller lite äpple. Råvaror som normalt inte faller inom tänket LCHF, men som är OK inom Paleo/stenålderskost.

Annonser