No poo


Du kanske har snavat över uttrycket ”No Poo” och undrar vad det är? Rakt översatt betyder det ”ingen skit”. Det är ursprungligen en förkortning av No Shampoo. Alltså ett uttryck för att tvätta håret på alternativa sätt som inte inkluderar vanligt schampo. I vidare bemärkelse kan man använda uttrycket no poo för allt som är 100% naturligt och giftfritt. Tex är hemmagjord ansiktskräm av diverse naturliga oljor och annat naturligt att definiera som no poo.

Jag gick först över från vanlig konventionell hud- och hårvård till produkter med diverse olika ekocertifieringar (det finns verkligen en uppsjö olika!). Efter ett tag insåg jag dock att jag ville ha ännu renare och naturligare grejer och numera försöker jag köra 100% No Poo så mycket jag kan :). Det blir lätt så att ju mer du lär dig desto naturligare produkter vill du ha. Innan du vet ordet av står du i köket och tillverkar egna body butters för fulla muggar :)

När det gäller hårtvätt har jag kört balsammetoden i snart ett år (dvs bara tvättat med balsam). Det gäller då att använda balsam som är helt no poo och sedan inte heller använda pooiga styling produkter och liknande eftersom naturliga balsam inte kommer lyckas tvätta bort sådant. Innan du börjar tvätta håret med någon no poo metod bör du tvätta ur all skit som finns i ditt hår från tiden med pooiga produkter. Välj då ett så clean schampo som möjligt men det får inte innehålla tex silikoner. Googla på no poo och sista schampo så hittar du förslag på godkända schampon.

Senaste tiden har jag även testat torrschampo av tvättnötter, schampotvålar och nu senast ett helt naturligt no poo schampoo. Det tar ett tag för håret att vänja sig vid nya tvättmetoder så det gäller att ha tålamod! Att skölja håret med äppelcidervinäger blandat med vatten ska tydligen vara bra som balsam. Har inte testat själv än, men snart så!

Vill du läsa mer om no poo, vilka ingredienser du ska undvika samt hur du kan koka ihop dina egna produkter rekommenderar jag att kika in på nopoo.se eller gå med i någon grupp på Facebook (finns tex en som heter Hardcore No Poo som är riktigt bra och fylld med kunnigt folk).