Anka


ANKBRÖST MED UGNSGRÖNSAKER OCH ROSÉPEPPARSMÖR

DSC_0917_S

RECEPT (ca 6 portioner)

Ankan
 2 paket frysta ankbröst (varje paket innehåller cirka 700-800 g)
 salt och svartpeppar
 smör att steka i

Grönsaker
 3 stora morötter
 2 stora rödlökar
 1 stor gul lök
 1 hel rotselleri (normalstor)
 salt, svartpeppar och lite torkad persilja
 2 klyftor vitlök

Rosépepparsmör
 ca 200 g rumsvarmt smör
 2 msk hel rosépeppar
 lite salt

Sallad
 1 paket ruccola
 1 paket cocktailtomater
 1 grön paprika
  1. Mortla (eller krossa på annat sätt) rosépepparen. Lägg i en skål tillsammans med det rumsvarma smöret. Salta lite. Rör ihop och forma lite snyggt. Sätt in i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skär lökar, morötter och rotselleri i bitar av lite olika form. Lägg i en ugnsfast glasform. Klicka ut lite smörklickar, salta, peppra, pressa över vitlöken och strö över lite torkad persilja. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter tills grönsakerna blivit lagom mjuka.
  3. Skär rutmönster i fettet på ankbrösten. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i smör i het panna. Börja steka på fettsidan och sedan på andra sidan. Stek i ett par minuter tills de fått lite fin färg. Lägg ankbrösten på ett galler i en långpanna, sätt in i ugnen på cirka 180 grader i cirka 20 minuter. Vill du vara säker på temperaturen, kör med en stektermometer och googla vilken innertemperatur som ska uppnås. Vi kör lite på känn utan termometer.
  4. Ta ut ankan och låt den stanna lite. Skär sedan upp i skivor.
  5. Servera ankan med ugnsgrönsakerna, sallad och en stor klick rosépepparsmör :)

DSC_0907_S


STEKTA ANKBRÖST MED SPARRIS, AUBERGINERÖRA OCH ROSÉPEPPARSMÖR

DSC_3171_S

  1. Ankbrösten steker man först i stekpanna på fettsidan och sedan tillagas de i ugn i cirka 25-30 minuter. Skär rutmönster i skinnet och krydda med salt och svartpeppar.
  2. Sparrisen steks hel med smör och ett par pressade vitlöksklyftor. Det tar bara ett par minuter. Salta och peppra lite också.
  3. Auberginen delas i mindre kvartsbitar och läggs i en ugnsform tillsammans med lite smör, salt, svartpeppar och chilipulver. Låt stå i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter.
  4. Kryddsmöret görs enkelt på rumsvarmt smör som du blandar med lite krossad rosépeppar och lite salt. För att få en snyggare färg tillsätts även lite paprikapulver.

Annonser