LCHF, PALEO, RECEPT

Sesamsmör – gott & lätt att göra!

God morgon!

Titta så vackra höstfärger vi har på klängväxterna i vår trädgård :) Tänkte att denna bild är lite vackrare än en bild på sesamsmör… som bara är ljusbrunt, men väldigt gott ;)

Det är ju populärt att göra nötsmör av olika nötter. Det blir som en smörig gegga att bre på en smörgås eller något liknande, antar att det är därför det kallas smör för det är ju inget smör i nötsmör utan oftast bara nötter och någon olja samt lite salt för smakens skull :)

Jag gillar sesamfrön och den röra som kallas tahini och används i tex olika kikärtsröror. Jag gjorde denna röra på skalade ljusa sesamfrön, lite salt och en rejäl skvätt olja. Det fick bli olivolja eftersom det var det jag hade hemma, men det är nog ännu godare med en smakneutral olja och jag tänker mig att MCT-olja hade varit perfekt! Får testa det nästa gång :)

Jag köpte sesamfrön från ICAs egna märke I love Eco och enligt innehållsförteckningen innehåller de noll gram kolhydrater. Lät ju bra, men kanske för bra för att vara sant? Jag köpte dem i alla fall :) I övrigt innehåller denna variant på sesamfrön 60 gram fett, 23 gram protein och 9 gram fiber per hundra gram. Sesamfrön innehåller också en hel del zink och järn och en del annat nyttigt :)

Förutom att äta sesamsmöret på någon slags smörgåsliknande grej är det gott att ha i såser, grytor, kikärtsröror, dressingar, bre på sin äggbrödsrulle eller bara ta en sked in i munnen direkt från burken ;)

Så här gör du:

  1. Häll ner så mycket sesamfrön du vill i en mixer eller matberedare
  2. strö i lite salt
  3. häll i lite olja. börja med lite och fyll sedan på med mer allt eftersom.
  4. kör mixern tills du får en slät röra, häll på olja till önskad konsistens
  5. smaka av med salt
  6. Häll upp i en liten glasburk och förvara i kylskåp

I min kokbok Matfilosophie använder jag tahini i en sås i ett av recepten. Det blir supergott! Läs mer om min kokbok här!

Ha en härlig helg! :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.