INFORMATION, LIVET

Nytt projekt – ordning & reda

Hej!

Nu när jag avslutat årets stora projekt som varit kokboksskrivandet kände jag att jag behövde ha nåt nytt litet projekt att ta tag i. Jag snavade över begreppet KonMari på någon av de bloggar och instagram-konton som jag följer.

KonMari är ett begrepp som skapats av japanskan Marie Kondo. KonMari är en metod för att på ett metodiskt sätt rensa ut grejer från sitt hem och hur man sedan på ett strukturerat sätt sorterar och förvarar de grejer man har. Grundtanken är att man bara ska ha saker som man blir glad av att ha, saker som ”glittrar”.

Dvs du ska inte ha en massa saker bara för sakens skull eller för att du känner att du måste ha dem för att du fått dem. Tex kanske du inte ska spara tex en vas som du varje dag stör dig på för att den är ful, inte passar in, eller inte fyller sin funktion… men du känner att du måste ha den för att du fått den av en gammal moster eller någon annan släkting. Samma sak gäller kläder, väskor och skor. Spara sådant du känner dig fin i… inte sådant som du tror att du någon gång i framtiden eventuellt kan tänkas behöva eller eventuellt kan tänkas passa i igen.

KonMari förespråkar dock inte att slänga allt som du inte tycker är supervackert att titta på. Saken i sig kanske inte glittrar, men den kan ha en funktion som glittrar. Tex kan du ju ha en relativt ful gryta, men du använder den för att laga god mat… vilket i sig glittrar :)

För de riktigt inbitna finns det så klart en bok att följa, diverse youtube-filmer, facebookforum mm att fördjupa sig i innan du börjar. Tanken är att man istället för att rensa sitt hem rum för rum, ska rensa enligt vissa kategorier och gärna i en särskild ordning. Kategorierna är tex kläder, köksgrejer, papper mm. Tanken är att börja med det som normalt ska vara lättast för att avsluta med sådant som har mest affektionsvärde och känslor kopplat till sig. Detta för att du under resans gång blir bättre och bättre på att känna av vad som glittrar och vad som inte gör det.

När du ska rensa en kategori så tar du tex fram ALLA väskor du har, oavsett var du förvarar dem. Du går igenom dem och känner efter om de glittrar eller ej och sparar sedan endast de som glittrar. Dessa sorteras sedan in och förvaras på samma ställe så att du lätt kan se vad du har. När detta är klart börjar du med nästa kategori eller grupp, tex skor. KonMari kan även appliceras på mer abstrakta ting som tex antal instagram-konton du följer, antal nyhetsbrev du får på mailen eller antal gratistidningar du sagt ja till att få hem. Glittrar alla eller är de mest irriterande att ta del av? Rensa även där och ta bort, avregistrera och säg upp sådant som inte gör dig glad!

Jag har förvisso redan från början rätt rensat i mitt hem. Att flytta runt och dessutom flytta mellan olika städer gör att man rensar löpande. Jag har dock lyckats rensa bort en himla massa grejer trots allt. Jag har nu arbetat mig igenom kläder, handdukar o textilier, väskor, skor, papper, digitala media (typ USB-minnen, datorns hårddisk, externa hårddiskar mm) och delvis porslin och köksgrejer.

Jag känner att jag får en slags inre frid av att veta att jag inte har en massa grejer som jag egentligen inte gillar. Det är skönt att bara ha kläder som jag känner mig fin i, inte ha en massa pärmar med papper, inte spara 5 gamla iphone headset bara för att de eventuellt kan komma till användning längre fram och inte ha en massa olika udda dricksglas bara för att man inte bestämt sig för att ha en uppsättning glas som räcker till alla. Dessutom får man, genom Marie Kondos smarta sätt att förvara tex sina kläder, en massa plats över! Kläderna viks på ett sätt som tar mindre plats och du ser lätt vad du har. Ordnar du ditt hem enligt KonMari vet du vad du har, var du har det och du behöver inte lägga tid på att leta efter dina grejer. Dessutom ser det grymt organiserat och snyggt ut :)

Tanken är inte att slänga bort allt för att köpa en massa nytt. Det kan ju vara så att du behöver köpa något nytt, men då ska du bara köpa sådant som du känner ”glittrar”. En sak som jag upptäckt är att jag har haft en del prylar som inte kommit till sin rätt där de varit placerade, men som jag nu flyttat runt och kombinerat med annat och helt plötsligt glittrar alltihop J Jag har också insett att jag inte behöver så himla många väskor utan det räcker med ett par som jag verkligen gillar och inte en massa väskor som jag aldrig använder.

Udda nog så tycker jag nästan att kläder, väskor och skor är det som är svårast att rensa bort. Jag tänker ofta ”den har kan nog vara bra att ha någon gång”, ”tänk om jag någon gång behöver en grå klänning, då kommer det kännas dumt att veta att jag haft en som jag slängde bort” eller ”det är alltid bra att ha lite fula gamla kläder när man håller på ute i trädgården eller fixar med båten”.

Läs på lite mer om metoden och se om detta kan vara något för dig. Gillar du ordning och reda så är risken att du blir besatt ;) Kanske kan KonMari vara ett kul projekt att starta med efter årsskiftet? Hoppas du fått lite inspiration och blir sugen på att läsa mer om denna metod :)

Vad har då bilden ovan med det hela att göra? Jo, den är ett exempel på en grej som verkligen glittrar för mig! :) Därför sparar jag den, och förvarar den så att jag ser den varje dag. Övriga 3 nessesärer som jag hade har jag gett bort.

Annonser

En reaktion till “Nytt projekt – ordning & reda”

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.