HÄLSA, INFORMATION, LIVET, TRÄNING

Bästa formen – orka mer i höst & vinter

Hej på er!

Inför sommaren och semestern snackas det alltid om att komma-igång och hitta formen för att kunna glassa runt på stranden. Samma sak är det efter nyår, då är det löften som ska införlivas om att komma-igång och komma i form… men varför snackas det inte så mycket om att komma i bra form inför hösten och vintern?

Jag tycker så klart att man ska komma-igång när man vill och sedan göra det på ett sådant sätt som är hållbart och passar bra för en själv och den livssituation man har. Det ska inte bli ytterligare ett stressmoment som skall hinnas med mellan allt annat utan det skall kännas kul och hanterbart. Håller ni med?

Eftersom hösten och vintern i sig är mörk, kall, regnig och lite allmänt deppig kanske så passar det ju perfekt att boosta sig med nyttigheter och bra vanor så att du får extra energi och ork under denna period av året.

Ett bra sätt att börja på är att köra en liten detox, behöver inte vara så avancerat utan du kan göra det på dina villkor och på den nivå du känner dig bekväm med. Jag gjorde en liknande för drygt 1,5 år sedan och håller fortfarande kvar vid en del av de vanor som jag la grunden till då. Jag har samlat en del av de inlägg som jag skrev då under en egen kategori här på bloggen, kika in här för att läsa mer!

Mer energi får du så klart av att äta bra, sova gott, träna, andas frisk luft och inte stressa under längre perioder. Har du dessutom en mage som mår bra så underlättar det upptaget av alla de nyttigheter du pillar i dig :)

Så här ska jag göra för att få extra energi i höst och vinter:

  1. Försöka utnyttja dagsljuset och ta en promenad på lunchen
  2. Äta D-vitamin
  3. Hitta på saker i vardagen att se fram emot
  4. Bra sömn genom att varva ner på kvällen, inte äta för sent och inte dricka kaffe. Kallt i sovrummet och bara lägga mig när jag är trött.
  5. Ha lördagar som vilodag. Dvs sovmorgon och inga måsten.
  6. Äta ren mat med mycket grönsaker, bra fetter och bra protein.
  7. Yoga, promenera och köra ett intervallpass i veckan om vädret tillåter
  8. Bada i havet så länge jag inte fryser ihjäl
  9. Duscha kallt
  10. Basta minst en gång i vekan

Att testa nya saker är alltid kul och ger en liten kick, har du inte testat göra benbuljong så är det både nyttigt och gott. Perfekt att dricka lite varm buljong när det är kallt och mörkt ute.

Surkål är en annan sak som är lätt att göra själv istället för att köpa i butik. Det går att ”sura” det mesta så googla lite och testa det du gillar. Surkål och annat fermenterat är dessutom mums för magen. Så vill du att magen ska vara glad så är både surkål och benbuljong bra grejer att äta.

Hösten är vacker med alla sina färger. Passa på att ta långa promenader och glöm inte att titta på allt vackert i naturen. Att promenera är meditativt och brukar vara ett bra sätt att skingra sina tankar, komma fram till beslut i frågor man går och grubblar på eller helt enkelt bara få tankarna på annat håll och sluta tänka på en massa strunt som ligger och gnager.

Äppelcidervinäger är nyttigt och bra både för magen, matsmältningen och kroppens rening. Ta en tesked i ett stort glas vatten och drick i samband med måltid. Du kan även ta en slurk i en dressing på din sallad.

Rödbetor är supernyttiga och används ofta som en ingrediens i olika grönsaksjuicer i samband med detox. Vill du inte dricka dina grönsaker så kan du göra en god sallad eller röra av dem istället. Ät gärna rödbetor tillsammans med morot så tar kroppen lättare upp alla nyttigheter.

Yoga är verkligen toppenskönt! Det är avstressande och avkopplande och välbehövligt för alla som har stillasittande arbeten. Du får dessutom bra träning av både styrka, smidighet och balans.

Superpulverna chlorella och spirulina har goda avgiftande egenskaper och innehåller dessutom en massa nyttigheter. Blanda lite i en smoothie eller i ett stort glas vatten.

Glöm inte att ta kosttillskott av D-vitamin under årets mörkare månader.

Så här färgglad och vacker kan en måltid se ut hemma hos mig. Visst lyser den upp i mörkret och ger energi både för sinnet och kroppen? :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.