LCHF, PALEO

Olika sorters sötning

Inom LCHF och då framför allt inom bakning används det ju en hel del olika sötningsmedel. Många tycker det är OK att lassa i sig sukrin, stevia och andra substitut eftersom de inte innehåller något som påverkar blodsockret.

Skulle man som LCHF:are dela med sig av ett recept som istället är sötat med lite färsk frukt eller torkad frukt får man ofta reaktioner på att det minsann inte är LCHF och att det är för mycket kolhydrater.

Jag tycker det är lite konstigt eftersom LCHF också, enligt mig, handlar om att äta ren och naturlig mat. Då ser jag hellre att man sötar med lite banan, några äppelbitar eller ett torkat fikon eller två dadlar. Visst, har du problem med sockersug så kanske det inte är så smart, men då tror jag att du ska hålla dig borta från allt som ger söt smak oavsett om det påverkar blodsockret eller ej.

Jag har i alla fall på senare tid skippat sötningsmedel helt och sötar nu hellre med frukt och bär. Det är så klart inga stora mängder utan handlar helt enkelt om en halv banan i någon kaka eller några dadlar i en äppelpaj. Kolhydratmässigt tror jag inte det blir så mycket fler kolhydrater än om du äter en massa mejeriprodukter och nötter ;)

Hur tänker du när det gäller sötning och att söta naturligt eller med sockersubstitut? Dela gärna med dig av dina tankar genom att lämna en kommentar nedan :)

Annonser

21 reaktioner till “Olika sorters sötning”

 1. Jag håller helt och fullt med dig. De flesta sötningsmedel ger en väldigt konstig bismak, långt ifrån naturlig. De underhåller även sockersuget, så de få gånger jag gör något med lite sötare smak, så använder jag frukt eller lite honung.

  Gillad av 1 person

  1. Har du testat björksocker någon gång? Har sett det i en del recept och funderar på om det kanske är naturligare än stevia/sukrin? Antar dock att det funkar som socker när det gäller blodsockerpåslag. Som avvand vid socker så är det ju iof inga stora mängder man skulle använda… tycker ju tom att rör paprika är söt ;)

   Gilla

    1. Då ska jag nog ha det framöver när jag måste ha något sött när jag gör efterrätter till icke-LCHF:are men som även jag och sambon skall kunna äta av :)

     Gilla

     1. Björksocker är väl raffinerat? Av den anledningen undviker jag helst det och använder istället honung eller råsocker de få gånger jag vill söta något. (Dock känns de råsocker och honung tabu inom LCHF men kanske lite mer accepterade i Paleo.)
      Vid ett besök på Ecocafeét så gör jag undantag :) och kan köpa något som är sötat med björksocker, men det är inget jag använder och har hemma.
      Agave och kokossocker hyllas ju inom rawfood och det har jag förstått inte alls är bra…

      Gilla

 2. God morgon!
  Det där med sötning av bröd och pajer mm är ju något som man själv måste ta sig en funderare på.
  Själv tar jag gärna några tranbär på min nötfrukost ala Birgitta Höglund och har räknat ut att de få kolhydrater jag får i mig är plus lika med noll. Kokade oxå Lingonsylt sötat med lite äpplen i höstas och den smakade väldigt gott och har hållit sig bra i kylen.
  Är väldigt glad och tacksam över dina recept, tips och råd. Du och Birgitta Höglunds recept har verkligen hjälpt mig under mitt snart 1,5 år som LCHF:are.
  Önskar dig en fin vår/vinterdag.
  Med vänlig hälsning,
  Kerstin

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror inte heller att några små bär eller liknande hit eller dit gör någon större skillnad. Äter man mycket grädde som är ju den söt också så då skippar jag hellre litervis med grädde i vardagen och äter en liten bit frukt någon gång då och då.

   Va kul att höra att du gillar mina recept :) Ha en fin dag du med och tack för din kommentar :)

   Gilla

 3. Men tänk på att de flesta LCHF-arna torde vara diabetiker, och för dessa finns inget val (om de nu vill äta något sött).

  Gilla

   1. Jag upplever oxå att det är av många olika orsaker som man äter LCHF. I mitt fall är det cancer. Socker göder cancer så här är det noll sockerrelaterad mat. Då har man heller inget alternativ. Men det behövs inte. Trivs med denna nya livstil och mår fantastiskt bra. Min man hängde på av bara farten och blev av med sin begynnande diabetes 2. Toppen. 👍
    Med vänlig hälsning,
    Kerstin

    Gillad av 1 person

 4. Speciellt i Stevia är det en ” ettrig” smak!
  Söta med frukt! Gör jag.tänker att så länge man inte plockar bort fibrerna i frukten, utan använder i din naturliga form är det sunt.

  Gilla

 5. Jag tycker helt enkelt att det blir för sött att söta med banan, torkad frukt eller sötningsmedel. Sötningsmedel mår jag dessutom dåligt av. Vill jag så använder jag vaniljpulver men sällan något annat.

  Gilla

  1. Vaniljpulver är absolut bra som sötning! Även carobpulver (används istället för kakao) har en något söt smak. Kan vara något att testa ifall du inte gjort det förut :)

   Gilla

 6. Jag har samma filosofi, har till och med börjat söta med råsocker och honung. I pannacotta till exempel, den kokar jag på kokosmjölk (som ju är söt i sig) och vaniljstång, så det behövs bara 1 msk socker på fyra portioner för att förhöja smakerna något.

  Gilla

  1. Ja kokosgrädde är faktiskt rätt sött tycker jag också. Jag gjorde en cheesecake som var osötad förutom kokosgrädden och vaniljpulver. Gott tycker jag :)

   Gilla

 7. Här står mycket bra information om björksocker: http://lesscarbs.se/lchf-godsaker/sota-dina-bakverk-med-xylitol-bjorksocker/

  Om jag använder det i så stor mängd så att jag känner att det jag äter faktiskt är sött, så känner jag även bismaken av sötningen. Precis som med alla andra sockersubstitut.

  Minst bismak tycker jag man får om man blandar så många olika sötningar som möjligt. T ex en blandning av stevia, erytritol och xylitol ger mindre bismak än att bara använda en av dem.

  Men jag tycker mer och mer att LCHF-sötsaker är inte tillräckligt goda ändå för att vara mödan värt.

  Gilla

 8. Jag föredrar också NATURLIG sötning, frukt och bär.
  Men det finns även många kryddor som smakar sött, som någon nämnt, vanilj, men jag gillar också kanel, kardemumma och lakritspulver. En knivsudd lakritspulver kan göra att bakverket känns sött. Också kokosmjölk, kokosflingor och kokosolja är ju lite sött.
  Naturligt är alltid bäst enligt mig!

  Gilla

  1. Kryddor funkar bra att söta med när man inte är i behov av så söt smak. Har inte testat lakritspulver, men hade lakritsdroppar ett tag och de smakade sött.

   Finns ju så många bra naturliga alternativ :)

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.