LCHF, PALEO, RECEPT

Birgitta Höglund – gästinlägg & recept!

För två veckor sedan hade jag äran att få göra ett gästinlägg på Birgittas blogg. Nu är det dags för Birgitta att skriva ett gästinlägg med ett recept här hos mig på Ekofilosophie! Så kul! :)

Hoppas ni gillar inlägget och har ni inte kikat in på Birgittas blogg tidigare så måste ni göra det! Den är fylld med en massa härliga recept blandat med lite vardagsbilder från bland annat Turkiet. En inspirerande och hemtrevlig blogg som jag verkligen gillar! :)

Hej, du läsare av Ekofilosophies fina blogg. Birgitta Höglund heter jag, har en blogg med det kanske inte så originella namnet Birgitta Höglunds mat. Där skriver jag sen 8 år om den mat som jag ätit ungefär lika länge, nämligen glutenfri lågkolhydratkost, mer känd som LCHF.

På senare år har jag gått över till en variant där jag blandar in mer av Paleo/Stenålderskost, då jag märkt att jag mår bättre om jag utesluter även mjölkprodukter av komjölk, ja utom smör som jag äter rätt mycket av till min mat. Precis som Sophie så äter jag lite ost och yoghurt av get/får/buffel, det mår jag betydligt bättre av.

Just nu sitter jag nere i ett vårvackert Alanya och skriver på mitt favoritcafé Mezza. Jag och min livskamrat Lennart bor här nere på vintrarna sen 14 år, vi trivs fantastiskt bra med det vänliga, turkiska folket och deras härliga mat och lokalproducerade råvaror.

Den här restaurangen och dess matbutik är ett av exemplen på att även turkarna börjat gå tillbaka till sin traditionella mat med en stor del ekologiska grönsaker, ägg, fisk, kött och smör. Ägaren till Mezza har precis som jag blivit fri från många krämpor sen han uteslöt gluten och den moderna skräpmaten med en hög halt socker.

Jag jobbade tidigare som kock i 18 år, men efter en ryggskada år 2001 blev jag sjukskriven och senare stelopererad, fick efter det fibromyalgi med väldigt mycket värk och trötthet. Till slut var ända utvägen sjukpension. Ryggskadan gör att jag inte klarar att jobba mer, men sen jag efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist gick över till LCHF, så har många av mina hälsoproblem försvunnit nästan helt. Så visst går det att äta sig frisk med hjälp av bra mat :)

Innan LCHF så åt jag väldigt mycket pasta, smörgåsar och bullar, det blev min inte så nyttiga tröst i värken och eländet. Men efter Annikas föreläsning la jag om kosten redan dagen efter och blev bara efter några dagar betydligt piggare. Jag kunde börja skriva ner recept på min dagliga mat och efter några månader blev jag övertalad av kostrådgivaren Anna Hallén att starta en egen blogg.

Då fanns det inte så många bloggar, jag hade knappt sett någon när jag drog igång min efter en 3-timmarskurs i bloggkunskap. Men det gick bra, den blev snabbt populär och idag är den en av Sveriges största matbloggar. Jag har gett ut 3 kokböcker, som alla även kommit ut på engelska på ett förlag i New York. Tyvärr är böckerna just nu slutsålda på svenska, men du hittar dem här på engelska på Adlibris.

Jag jobbar idag också som receptkonsult åt flera olika restauranger som satsar på naturlig, glutenfri mat. Ecocaféet i Östersund, PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö, så min mat kan avnjutas lite här och där idag. Du kanske stött på mina Spröda frökex som Huså Bröd på Åreskutan bakar, här kan du läsa mer om vårt samarbete.

Jag jobbar också tillsammans med Wonderbag Sweden och har skrivit en liten kokbok tillsammans med dem, med recept anpassade till den mest klimatsmarta matlagningsmetod jag kommit i kontakt med. Du har säkert läst om Wonderbag här inne på Ekofilosophie den senaste tiden. Det är riktigt roligt att Sophie ville testa bagen, då hon och jag har en hel del gemensamt i vår matfilosofi.

Det är verkligen eko-vänlig matlagning, man kokar bara upp maten 15-20 minuter på spisen, knyter sen in den i Wonderbag där tillagningen sen fortsätter på eftervärmen i ända upp till 8-10 timmar. Cooking unplugged, helt enkelt. Det här gör att man kan åka hemifrån utan att behöva bekymra sig över att ha lämnat en eluppvärmd långkokningsgryta eller spisen/ugnen på.

Wonderbag är framtagen i Sydafrika av Sarah Collins, dels för att spara energi och dels hjälpa den fattiga befolkningen att kunna laga mat utan att det går åt så mycket ved, gas eller el. Det har underlättat matlagandet för många, då det är svårt att hitta tillräckligt med ved och elförsörjningen är väldigt osäker med många strömavbrott. Många skadas dessutom varje år av röken i de trånga köken, med den här typen av matlagning behöver de inte elda lika mycket. För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj.

Allt det här stämmer väldigt väl överens med mina tankar kring miljö och välgörenhet. Dessutom är det väldigt bra inte minst för miljön, att man genom långkok kan ta tillvara på allt på djuret, inte bara de fina bitarna. När man långkokar så spelar det ingen roll om det är lite segare kött, det blir fantastiskt mört efter några timmar.

Grönsaker fungerar förstås att laga lika bra som kött i Wonderbag, de behåller sin näring, smak och struktur under tillagningen, de blir inte sönderkokade som lätt händer vid långkok på spisen.

Så, nu har du fått reda på en hel del om mig och vad jag gör. Dags att gå över till mitt recept, en av de köttfärsgrytor jag hittat på under resorna till Turkiet.

Vi har ofta med den kall som färdkost på vägen hem, den är faktiskt väldigt god att äta även när den kallnat. Wonderbag fungerar nämligen lika bra som kylbag, den minsta storleken är perfekt just på resor eller när man åker ut på en picknick. Du ser några exempel på det i bilderna.

Vill du veta mer om vad jag håller på med förutom det här, så titta gärna in på mina bloggar Birgitta Höglunds mat, Birgitta Höglunds Paleo och LCHF Made in Sweden.

Turkisk köttfärssoppa 4 port
400 g köttfärs, jag hade lammfärs
400 g pumpa
4 dl kycklingbuljong
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 tomater
2 gröna paprikor
1 grillad aubergine
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk torkad timjan
1 finhackad chili eller 2 tsk chiliflingor
Salt efter smak
50 g smör/kokosolja till stekning
 1. Börja med att grilla auberginen. Stick några små hål i skalet och lägg den på galler över en form.
 2. Grilla på 250º i 15-20 minuter, vänd och grilla lika länge på andra sidan. Skalet ska bli alldeles svart.
 3. Ta ut auberginen och låt svalna. Dela på längden och gröp ur innehållet med en sked ur skalet och skär det sen i små tärningar.
 4. (Vill du inte grilla auberginen själv, så finns den ofta att köpa färdig på burk i orientbutiker.)
 5. Skär under tiden pumpan, paprikan, löken och tomaterna i mindre tärningar.
 6. Bryn färsen i smöret/oljan i en stekgryta, krydda med salt, chili, timjan och tomatpuré.
 7. Låt bryna med en stund så blir tomatsmaken från purén mildare.
 8. Blanda ner de tärnade grönsakerna och låt fräsa en stund under omrörning.
 9. Häll på buljongen och vinägern, koka upp och smaka av om du vill ha mer sälta.
 10. Rör om väl, lägg på locket och koka soppan i 15 minuter.
 11. Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
 12. Låt soppan tillagas i bagen i 5-6 timmar.

Annonser

En reaktion till “Birgitta Höglund – gästinlägg & recept!”

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.