EKOLOGISKT, GIFTFRITT, INFORMATION, LIVET

Gästinlägg – hållbar konsumtion

1

Idag testar jag en ny grej här på bloggen, nämligen att ha gästinlägg. Det kommer komma fler spännande och matnyttiga gästinlägg framöver, så håll utkik!

Först ut är ett gästinlägg skrivet av Anneli som driver bloggen Lowimpactlife.se Hon har ett stort intresse för hållbar konsumtion. Bra tänk som ger både inspiration, reflektion och nya tankesätt :)

Här kommer Annelis inlägg:

Hej,

jag heter Annelie och har varit invånare på vår fantastiska planet i 26 år. Jag har varit intresserad av naturen så länge jag kommer ihåg. Mycket av min uppväxt spenderades på en båt i skärgården så intresset grundar sig där skulle jag tro. Då planeten bara mår sämre och sämre kände jag att jag ville göra mer så jag pluggade miljövetenskap på universitetet och nu arbetar jag i byggbranschen med hållbarhetsfrågor. Nästa steg var att börja se över mitt egna liv på riktigt och minska min negativa påverkan på miljön och människor. Jag började skriva bloggen Lowimpactlife.se för att dela min resa mot ett hållbart liv som jag fortfarande utvecklar. Jag tror att med små medel samt aktiva och medvetna val så kan vi tillsammans göra stor skillnad.

Att västvärldens konsumtionsmönster inte är hållbara är nog inte en nyhet för många. De linjära systemet som vi har idag brister ur otroligt många avseenden. I min strävan mot att leva ett liv med så lite negativ påverkan på miljön och människor som möjligt så var mina konsumtionsvanor och mina saker det naturliga stället att börja. Att konsumera hållbart handlar om att konsumera medvetet. Det handlar om att se vilka saker som du faktiskt behöver och vilka som tillför värde. Resten av dina saker tar bara plats, pengar, är tidskrävande och utnyttjar jordens resurser i onödan. De är bara i vägen för det viktiga i vårt liv.

Här är de fyra stegen jag följt för att börja konsumera mer hållbart:

Steg 1: Rensa

Gå rum för rum och fundera kring och ifrågasätt varje sak du har:

 • Använder du den?
 • Tillför den värde?
 • Är det en dubblett?
 • Sparar jag den utav skuld då någon har gett den till mig?
 • Har jag den bara för att “alla har en”?

Om du svarar nej på de två första eller ja på de tre sista så är det bara att släppa taget (för mig var det lättare sagt än gjort och krävde flera vändor). Du behöver inte rensa ditt hem på en dag om du inte känner för det utan kan göra det över en period, ex. ett rum i veckan, ett område om dagen, en sak varje dag i en månad.

Steg 2: Köp inte nytt

För att sedan se till att det inte kommer in en massa nya saker i ditt hem ställ dig dessa frågor inför varje köp:

 • Behöver jag verkligen detta?
 • Kommer det tillföra långsiktigt värde?
 • Kan jag göra det själv, låna, hyra eller köpa det second hand?

Steg 3: Våga vägra

Värt att notera är att det är inte endast en aktiv handling som att köpa något som tillför saker i hemmet. Reklam, broschyrer, pennor, plastpåsar, presenter, kvitton, goodiebags vid event, block, plastmuggar, schampoflaskor från hotellrum och mycket mer letar sig in i hemmet om du inte ser upp. Lär dig säga nej till den här typen av engångs saker som bara tillför oreda i ditt hem.

Steg 4: Återanvänd

Du kan antingen återanvända saker du redan har eller köpa second hand och på så sätt återanvända från andra. Se till att det som återanvänds kommer till användning annars är det tillbaka till steg 1. Här kommer några exempel/idéer på hur du kan återanvända det som finns hemma:

  • Kläder/tyg kan återanvändas som trasor, näsdukar, långbyxor kan bli shorts, tröjor till nattkläder, arbetskläder osv.
 • Presenter som man inte vill ha själv kan man ge bort till någon annan
 • Glasburkar som man köper mat i kan användas för att förvara mat när de är tomma

Hoppas dessa steg hjälper dig att röra dig mot ett liv med mer aktiva val kring konsumtion. Det finns så mycket mer i livet än saker.

2

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.