LCHF, PALEO, RECEPT

Testar nya råvaror – recept!

dsc_0653_s

Nu har jag testat en ny köttsort, nämligen harstek som jag hittade i frysdisken för exotiskt kött på min Ica Maxi. Kanske inte jätte-exotiskt med hare, men den kom faktiskt från Argentina (bra eller dåligt går att diskutera så klart ;))

Jag har själv aldrig ätit hare tidigare, men min sambo berättade att när han var liten bjöds det alltid på harstek på jul.

Det var inte helt lätt att googla till sig receptinspiration på harstek, men jag hittade i alla fall info om hur köttet ska tillagas. Som tillbehör blev det ett blomkålsmos och en smörsås med lite konjak i.

Det blev riktigt gott och smaken på köttet var godare än jag trodde. Kraftig viltsmak men inte lika påtaglig som tex hjortkött kan vara.

RECEPT (2 portioner)

Harstek
800 g fryst harstek i bit med ben 
salt och svartpeppar
torkad timjan och torkad rosmarin
smör att steka i


Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
en stor klick smör
1 helt ägg
salt och svartpeppar

Sås
Gör Birgitta Höglunds smörsås men byt ut citronsaften 
mot 0,5 msk vatten och 0,5 msk konjak
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Krydda steken på bägge sidor och stek i smör någon minut på varje sida. Lägg sedan över steken i en ugnsform och sätt in i ugnen. Låt stå i cirka 55 minuter. Harkött skall vara helt genomstekt, så testa skär ett snitt i den tjockaste delen av steken ifall du är osäker på om den är klar.
  2. Skär blomkålen i mindre bitar och ångkoka mjuk. Tillsätt smör, kryddor och mosa ihop med en potatismosare. När moset svalnat lite tillsätter du ett rumsvarmt ägg och blandar ihop moset. Vill du ha ett extra fluffigt mos kör du med en mixerstav till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
  3. Gör smörsåsen. Servera rätten direkt när såsen är klar. Såsen tar ca 20 minuter att göra, så tajma så att allt blir klart samtidigt.

PS. min sås stelnade under tiden jag var ute på balkongen och fotade. Såsen ska annars vara ljummen och tjock men ändå flytande :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.