LCHF, PALEO, RECEPT

Torsdag = husmanskost

DSC_2011_S

Jag gillar husmanskost och tycker det är kul att upptäcka att de flesta rätterna går att göra på LCHF/paleo-vis. Jag hittade en massa egenodlad dill i frysen och bestämde mig därförför  att testa på att göra den gamla klassikern dillkött!

Jag gjorde mitt dillkött på högrev och som tillbehör blev det ugnsbakade rödbetor. Det behövs något färgstarkt för att pigga upp rätten rent visuellt :)

RECEPT (ca 8 portioner)

2 kg högrev i bit utan ben
1 stor gul lök
1 stor morot
2 lagerblad
10 hela pepparkor av svartpeppar
10 hela pepparkorn av grönpeppar
1 msk torkade dillfrön
salt
vatten så det täcker köttet
2 krukor färsk dill
2,5 msk 12%-ig ättikssprit
ett par klickar smör

Ugnsbakade rödbetor
4 stora rödbetor
salt och svartpeppar
ett par klickar smör
  1. Ta en stor gryta och lägg i lagerbladen, pepparkornen, dillfrön och salt.
  2. Skär morot och lök grovt och lägg i grytan. Skär köttet i grytbitsstora bitar (typ 3*3*3 cm max). Lägg i köttet i grytan och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt sedan stå och småkoka under lock i cirka 2 timmar. Köttet är klart när det ser trådigt ut och börjar falla isär/går att dela med en sked.
  3. Efter cirka 1,5 timma silar du bort kryddorna men behåller vätskan, köttet och grönsakerna. Lägg ner kött och grönsaker i grytan igen, slå tillbaks vätskan och klipp ner hälften av dillen. Låt puttra i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Skär rödbetorna i klyftor. Lägg i en ugnsfast form, salta och peppra och lägg på ett par klickar smör. Låt stå i ugnen i cirka 45 minuter. Rödbetorna får gärna ha lite tuggmotstånd kvar tycker jag.
  5. När köttet är klart är det dags att smaksätta såsen. Börja med en matsked ättika och öka sedan på allteftersom du smakar av. Tillsätt ett par klickar smör, lite mer salt och klipp ner återstående dill. Ättikan ska inte vara genomträngande utan bara upplevas som en liten hint av ättika. Svårt att säga exakt hur mycket som behövs så det bästa är att provsmaka sig fram.
Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.