LCHF, PALEO, RECEPT

Värmande vintermat – saftigt sidfläsk!

DSC_2457_S

Som jag skrev om förra veckan är jag sedan ett år tillbaks helt inne på att försöka undvika att steka min mat både vad gäller kött och grönsaker. Nu är det kokt, långkokt och ångkokt som gäller.

Så istället för att slänga in sidfläsket på hög temperatur i ugnen så att det blir knaprigt och välstekt har jag så klart testat att tillaga det som en långkokt version.

Jag tillagade helt enkelt sidfläsket i lergrytan under lång tid och på låg värme. Det blev kanongott! :)

RECEPT (6 portioner)

1,2 kilo sidfläsk i bit med svål
3 klyftor vitlök
1 dl vatten
salt och svartpeppar
lite chili flakes
0,5 purjolök
1 stor gul lök
1 stor röd lök
1 stor morot

till servering
grönsaker av valfri sort
smör
 1. Låt lergrytan stå i vatten ett tag så att den suger åt sig vätskan.
 2. Dela fläsket i ett par större bitar. Häll bort vattnet från lergrytan och lägg ner köttet. Skala vitlöken och lägg i klyftorna hela, salta och peppra samt strö över lite chili flakes. Häll över vattnet.
 3. Sätt in lergrytan i kall ugn så långt ner som möjligt. Sätt på ugnen på strax under 100 grader och låt stå i cirka 4 timmar timmar. Tiden beror så klart på hur stora bitar fläsk du gjort samt hur tjocka bitarna är. Så ha lite koll och kika på köttet efter 2 respektive 3 timmar.
 4. När det är ungefär 40 minuter kvar lägger du i grönsakerna som du skurit i grova bitar.
 5. När fläsket är klart skär du upp det i kuber och serverar med grönsakerna och lite av skyn. Jag tar lite bladspenat och rödbeta till dels för färgen dels för att det är gott. Köttet i sig är fett, men vill du kan du så klart ta en extra klick smör på :)
Annonser

4 reaktioner till “Värmande vintermat – saftigt sidfläsk!”

 1. Det lät gott, fin bild på maten! Har en enorm bit fin sida med mycket svål i frysen jag funderat på vad jag ska göra med, haha. Undrar dock hur just svålen blir vid lånkokning? Inte knaprig antar jag men hur skulle du beskriva konsistensen?

  Gilla

  1. Tack :) Så passande! Svålen blir ju som sagt inte knaprig utan mjuk. För att optimera det hela skulle du ju kunna skärma bort svålen och lite på fettet under och steka det separat. Då får du långkokt mört och saftigt kött men ändå en bit knaprig svål att äta till :)

   Jag för min del har inget emot att svålen är mjuk, men kan tänka mig att vissa kanske tycker att den är aptitligare med lite stekyta och knaprighet :)

   Gilla

   1. Det låter gott att den blir mjuk tycker jag, är inte särskilt förtjust i knaprigt ändå. Fick väl mer för mig att den kanske skulle bli lite gummiaktig men jag litar på dig :) Frågan är bara vilket jag provar först, detta eller din köttfärslimpa i lergrytan. Har helt klart blivit inspirerad till att laga mer mat på lägre temperatur i alla fall!

    Gilla

    1. Va kul! Köttfärslimpan blir grymt saftig! När man annars gör köttfärslimpa i ugn så blir det ju rätt bränt och oerhört nerskvätt i ugnen, skönt att slippa även det :)

     Jag försöker köra det mesta på låg temperatur och längre tid. Igår gjorde jag köttfärssås som jag lät stå på 75 grader i ugnen i kanske 1,5-2 timmar istället för att steka. Smart även ur det hänseendet att när köttet är i ugnen så kan man göra annat istället för att stå och vakta en stekpanna :)

     Berätta gärna hur det blev när du testat! :)

     Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.