LCHF, PALEO, RECEPT

Ett år och jag tänker fortsätta :)

DSC_2399_S

Nu har det gått lite drygt ett år sedan jag började äta mer grönsaker och då framför allt råa grönsaker. I samma veva började jag även skippa tillaga mat genom stekning (förutom undantagsvis) och istället gå över till att koka eller tillaga min mat på låg temperatur.

Det här tänket när det gäller matlagning kommer jag fortsätta med framöver också. Kokt kött och mat tillagad på låg temperatur under längre tid känns både fräschare, nyttigare, mörare och mer smakrikt. En riktig vinnare helt klart!

Jag älskar mina salladslass som jag äter dagligen och visst, rödbeta och morot är inte LCHF om man ska vara strikt, men eftersom jag nollar min frukost/lunch så blir det totalt inte så mycket kolhydrater i alla fall. Jag får hellre i mig mina kolhydrater från råa grönsaker än från tex en massa vispgrädde.

Här är ett enkelt recept på långkokt kött och lite goda grönsaker :)

RECEPT (ca 10 portioner)

Köttet 
ca 2,5 kilo karréstek i bit utan ben
3 st lagerblad
10 korn hel grönpeppar
10 korn hel svartpeppar
10 korn hel kryddpeppar
0,5 tsk chiliflakes
salt
vatten så att köttet täcks

Tillbehör
3 stora morötter
1 stor rotselleri
200 g fryst hackad spenat
3 klyftor vitlök
salt
75 g smör
färska rödbetor
torkad persilja till garnering
 1. Börja med köttet. Ta en stor kastrull. Lägg i kryddorna. Skär köttet i grytbitar och lägg i grytan. Fyll på med vatten så att allt kött är täckt. Småkoka under lock i ca 1 timma tills köttet är mört och genomkokt.
 2. Skär morötter och selleri i kuber. Ångkoka snabbt så att de har kvar en del tuggmotstånd. Lägg över grönsakerna i en kastrull, tillsätt smör, pressa i vitlök och lägg i den frysta spenaten. Salta. Rör runt tills smöret smält och spenaten tinat.
 3. Servera köttet med grönsakerna och lite färska rödbetor skurna i bitar.

Spara buljongen och använd till något annat gott som tex en soppa!

Annonser

2 reaktioner till “Ett år och jag tänker fortsätta :)”

 1. Blir intresserad av nyttighetsskälen till att tillaga råvaror försiktigt på låg temperatur – har du kanske länkar till vidare läsning om det? Undrar också lite nyfiket om du inte blir sugen på något stekt nån gång, och hur du gör om du typ skulle bli bjuden på det? :)

  Gilla

  1. Hej!

   Några länkar men det finns garanterat fler:
   http://martinajohansson.se/rynkig-hud-av-socker-sa-funkar-det/
   http://martinajohansson.se/stekt-mat-akrylamid/

   Nyttighetsskälen är helt enkelt att skippa stekytan som inte är helt hälsosam. Finns säkert en massa bra artiklar att läsa om detta :)

   Klart jag steker något då och då men jag brukar faktiskt testa tillaga det mesta på låg temperatur under längre tid i ugnen iställett. Men ska det lagas tex ankbröst så steker jag dem först och ska jag äta korv så steker jag den. Blir jag bjuden på stekt mat äter jag det så klart :) Är det överstekt skär jag troligtvis bort det som är överstekt.

   Det handlar ju om vad man gör större delen av tiden och några avsteg kan man ju göra även med detta. Långkokat kött är grymt gott och mört, och matlagningen blir mycket enklare tycker jag :)

   Tack för din kommentar :)

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.