LCHF, PALEO, SNABBKURS

Kom igång med nya matvanor – mina bästa tips!

dsc_0299_s

Många som börjar med någon slags lågkolhydratkost kör LCHF och efter ett par år kanske man rör sig mer åt paleo hållet och skippar mejerier. Det gäller att hitta något som känns rätt för just dig, något som känns lätt att följa och något som känns kul, gott och rätt att följa!

När du börjar med en ny kosthållning är det dock bra att ha tydlighet och köra konsekvent på ett upplägg. Börja därför tex med LCHF och gå all in utan nedtrappning. Kan vara svårt så klart, men jag tror det är bäst.

Under mina snart 5 år med LCHF har jag gått igenom olika faser. I första fasen var det mycket majonnäs, bacon, grädde, feta yoghurtar och inte så mycket grönsaker. I fas två blev jag baktokig och skulle hitta på en massa LCHF-bakverk hela tiden. I fas tre började jag trappa ner på mejerierna, lägga mer fokus på ren och tillsatsfri mat och skippa LCHF-substitut på en massa bakverk. Så som min kost ser ut nu är det lågkolhydratkost med mycket råa grönsaker, inga tillsatser, skonsam tillagning (kokning eller lågtempererad tillagning i ugn), inga sötningsmedel och i princip inga mejeriprodukter (förutom smör och getost).

Innan du lägger om din kost tycker jag det är att rekommendera att man läser på lite på egen hand. Kolla i böcker, läs på forum, gå med i grupper på Facebook och fråga folk i din omgivning.

När du gjort det och bestämt dig för att köra igång kan listan nedan användas som en liten hjälp.

Här är några tips för att komma igång:

 • Sätt upp mål så du vet varför du lägger om din kost
 • Bestäm dig för hur drastisk du ska vara. Ska du gå all in direkt, eller ska du trappa ner på kolhydraterna?
 • Gå sedan igenom skafferi, kyl och frys och läs på förpackningarna. Vad innehåller paketen? Hur mycket kolhydrater är det? Är det en massa tillsatser i produkterna?
 • Gallra bort och släng/ge bort sådant som inte faller inom ramen för den kosthållning du har bestämt dig för att hålla. Du gallrar troligtvis bort tex kakor, godis, läsk, strösocker, mjöler och gryn, pasta, ris, potatis, bröd, såsredning.
 • Bestäm dig för några rätter som du ska äta. En eller två varianter på frukost, ett par olika luncher och ett par olika middagar. Tänk enkelt är bäst! Protein, fett, grönsaker. Behöver inte vara svårare än så!
 • Skriv en inköpslista och gå till affären och gör en veckohandling. Köp bara det som står på listan
 • Gör storkok. Du spar tid och du har färdig mat att äta när du kommer hem från jobbet och är hungrig.
 • Se till att ha mat i kylskåpet som går snabbt att fixa ifall du blir sugen eller galet hungrig. Det kan vara kokta ägg, kryddsmör, majonnäs, lite olika grönsaker att doppa i majonnäsen, pannbiffar/stora köttbullar (hemgjorda så klart!) eller en matlåda med lite rester från gårdagens middag.

Lycka till! Senare i veckan får du förslag på en veckomeny med sju middagar. Missa inte det! :)

Annonser

4 reaktioner till “Kom igång med nya matvanor – mina bästa tips!”

 1. Hej !
  Jag har en fråga om just fett det står ju att
  man ska äta 120 gram fett om man vill väga 60 kg, men jag har jättesvårt att få i mig allt detta fett.
  Hur gör man måste man äta så mycket fett för att gå ner?

  Gilla

  1. Hej!

   Jag är nog fel person att svara på frågor angående viktnedgång då jag inte äter LCHF av den anledningen. Det jag kan säga är att du inte ska vara rädd för att äta fett, men allt fett behöver ju inte vara smör. Du kan få i dig fett på fler sätt än så. Drar du ner rejält på kolhydraterna så ska du ersätta kolhydraterna med att få mer energi från fett.

   Jag vet inte var du läst just de siffrorna, jag tror mer på att äta sig mätt och må bra, sedan kan antalet gram fett från dag till dag säkert variera. Har du dock svårt att veta vad lagom mängd mat är för dig så kanske man kan ta hjälp av liknande typ-siffror. Jag kan dock inte svara på hur mycket fett just du ska äta för att gå ner i vikt.

   Ställ gärna frågan på tex Kostdoktorns forum så kommer du säkert få en massa bra svar från alla där som använder LCHF-kost för viktminskning :)

   Ledsen att jag inte kan svara mer specifikt än så, lycka till och tack för din kommentar! :)

   Gilla

 2. Ett bra sätt också att odla egna grönsaker såsom sallad och dill. Det gör maten mycket god och du känner att du bryr dig om både dig och miljön.
  Kolla in hur man odlar hemma!

  Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.