LCHF, PALEO, RECEPT

Den här såsen måste du testa!

img_0008

Detta måste vara den perfekta såsen! Kanske något att testa till dagens söndagsmiddag?

På nyårsafton testade vi göra en smörsås enligt Birgitta Höglunds recept, men med lite annan smaksättning. Jag kryddade såsen med chiliflakes, torkad dragon och lite salt. Jag tycker att denna smakar som en bearnaisesås, men jag tror den är lite lättare att göra :)

Jag har förvisso inte testat göra en bearnaisesås själv än, men när jag googlade recept kändes det som att den är lite mer komplicerad att göra. Jag ska dock testa göra både bearnaise och hollandiase lite längre fram i år :)

Förutom att såsen är riktigt god är innehållet grymt bra då såsen endast består av äggulor och smör plus slite smaksättning. En fet sås perfekt för LCHF och även paleo. När du smälter smöret till såsen kan du skippa ta med bottensatsen. Då får du bara det klarifierade smöret och gör helt enkelt din sås på ghee vilket är paleo!

Såsen är också ett perfekt alternativ till majonnäs. Majonnäs görs oftast på rapsolja, även om jag använder olivolja. Rapsolja bör man inte äta för mycket av, men gör du istället denna sås som är baserad på smör så är det ju bara att skotta i sig för fulla muggar :)

Blir det sås kvar kan du spara den i kylskåpet. När såsen bli kylskåpskall stelnar den och kan då istället ätas som ett kryddsmör :)

Jag kommer göra denna sås många gånger och jag ska testa göra lite olika smaksättningar av den. Tack för receptet Birgitta! :) Recept hittar ni här!

Mitt tips för att få till såsen redan på första försöket är att låta det smälta smöret svalna rätt mycket innan du blandar ihop det med ägguleblandningen. Det vill säga se till så att de båda delarna som ska blandas ihop har samma temperatur och inte är för varma.

Ser såsen lite lös ut så är det ingen fara, den tjockar till sig rätt mycket när den svalnar och får rumstemperatur. Vi serverade såsen rumsvarm :)

 

Annonser

4 reaktioner till “Den här såsen måste du testa!”

  1. Vill tipsa om en supergod smörsås jag brukar ha till fisk! Den är inte heller särskilt komplicerad eller lika ”känslig” som en hollandaise eller bearnaise i och med att du kokar ägget lite först. Jag tar först och har ner en skvätt citronsaft, vitpeppar och salt samt massa dill och persilja i en vispvänlig stadig skål. Sedan lägger man försiktigt ner ett rått ägg i kokande vatten i absolut max två minuter, jag brukar fiska upp det efter sisådär 1,45 minuter. Ägget knäcks ner i skålen med kryddorna (det gör inget om lite vita kommer med) och sedan är det bara att vispa på medan du häller ner det sedvanliga smälta lite avsvalnade smöret, cirka 150 gram är lagom till ett ägg. Så himla gott! Det går ju att göra alla möjliga sorters smaksättning till smöremulsioner :)

    Gilla

    1. Jag åt såsen till middag idag! Vi testade laga harstek och gjorde då din smörsås fast istället för citronsaft tog vi 1 matsked vatten/konjak. Blev riktigt gott och denna gång lyckades vi med såsen på första försöket! :)

      Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.