HÄLSA, LCHF, LIVET, PALEO, SNABBKURS

Snabbguide till olika kosttyper – vad är vad?

DSC_0088_S

Nytt år och nya tag, eller vad är det man brukar säga för att låta hurtig värre? ;) Har ni gett er själva något nyårslöfte?

Jag brukar göra en liten lista med några punkter som jag vill uppnå under året. Listan förvaras sedan i plånboken och så kikar jag på den av och till.

Att ha nyårslöften som rör kost, träning och hälsa brukar vara rätt vanligt. För att reda ut begreppen och för att lättare komma på vilken kost du vill fokusera på har jag gjort en kortfattad sammanställning av några olika typer och vad de i stora drag går ut på :)

LCHF – Low Carb High Fat
Lite kolhydrater och mer fett. Kolhydratrika livsmedel som tex potatis, ris, pasta och bröd tas bort ut kosten tillsammans med allt annat som innehåller tillsatt socker och gluten. Frukt innehåller mycket fruktsocker och tas även det bort eller begränsas till bär som tex hallon och blåbär. Istället för kolhydratrika livsmedel ökar du upp ditt fettintag med bra fetter genom att äta mer smör, feta livsmedel som avokado och nötter, kött med mycket fett (tex sidfläsk och fläskkotletter med svål), olivolja och kokosolja. Inom LCHF äter man även feta mejeriprodukter som tex vispgrädde, crème fraiche, fet yoghurt och feta ostar. Förutom fett och proteiner i form av ägg, kött, fisk och fågel äter du grönsaker vars kolhydratinnehåll är runt 5 g/100 g.

Nedan är en ganska typisk LCHF-måltid: sidfläsk i ugn med smörstekt lök.

DSC_0056_S

Paleo – Paleolitisk kost även kallad stenålderskost
Ganska lik LCHF-kost men inom denna kosthållning äter du inte mejeriprodukter. Vissa anser att smör och ost från get är OK. I övrigt är paleo mer liberalt när det kommer till frukt och grönsaker. Man äter tex sötpotatis, bär, banan och kan tänka sig att söta med tex dadlar, fikon eller honung. Kosten efterliknar den kost som människan skapades för att äta, därav namnet stenålderskost. Stenålderskosten är inte lika fokuserad på att livsmedlen ska innehålla max ett visst antal kolhydrater per hundra gram utan fokus ligger på ren, ursprunglig mat. Potatis, pasta, ris, vanligt socker, gluten mm utesluts så klart då det inte fanns under stenåldern ;)

En paleo-måltid kan se ut som nedan: långkokt högrev med en sås på spenat, smör/ghee, morötter samt lite råa rödbetor och grönkål. Grönsaker som morot och rödbeta brukar normalt inte ingå i LCHF, men äts gladeligen inom Paleo.

dsc_0207_s

Clean eating – handlar om att äta ren mat fri från tillsatser
Att äta clean, dvs rent, handlar i stora drag om att äta mat fri från tillsatser och så ren och giftfri som möjligt. Råvarorna ska därför gärna vara ekologiska och närproducerade. Du utesluter hel- och halvfabrikat eftersom sådana produkter innehåller E-ämnen och en massa andra tillsatser. Du äter det mesta men skippar troligtvis tillsatt socker, gluten och drar ner på kolhydratintaget. Detta är dock inget tvång. Produkter som bönpasta, matvete och olika glutenfria grötvarianter är populära tillsammans med hälsotrender som surkål, gurkmeja-shot, smoothies och grönsaksjuicer.

En fräsch måltid kan se ut så här: zucchini-zoodles, hönsfärsbiffar, ångkokta lökar och en tomatsås.

DSC_0036

Raw food –Rå mat
Raw food innebär att du äter mat som är helt rå eller tillagad på max 42 grader. Raw food brukar vara inriktat på vegetarisk mat med mycket frukt, grönsaker, bönor och linser. Inom raw food finns det också en uppsjö fantastiska bakverk och liknande som är gjorda av olika bär, nötter, kokosolja, kakao och torkad frukt. För dig som äter enligt clean eating eller paleo kan dessa bakverk vara bra alternativ till LCHF-bakverk som oftast innehåller sötningsmedel. Raw food lägger fokus på tillagningen och renheten i råvarorna men sätter inga begränsningar avseende kolhydratinnehållet. Eftersom maten inte får tillagas på högre temperatur än 42 grader utesluts de stora kolhydratkällorna oftast automatiskt.

Som en del av en rawfoodrätt kan man tex äta en broccoliröra.

DSC_0111_S

Det behöver så klart inte vara vattentäta skott mellan dessa olika varianter, utan det är faktiskt fritt fram att plocka det bästa från alla och anpassa det till en kost som passar just dig! Så känn dig inte begränsad och stoppa inte din kost i ett färdigt fack utan skapa din egen ultimata kost!

Jag äter en blandning av alla dessa och det viktigaste för mig är att det är tillsatsfritt, sockerfritt och inte ger mig mer kolhydrater per dag än cirka 15-25 gram. Blir det mindre någon gång och mer en annan gång så är det helt ok :)

Vinnaren i tävlingen om en Booster från Mega Food/ greatlife.se är Anna! Grattis, du har fått ett mail på angiven e-mailadress :) 

Vann du inte tävlingen så passa på att köpa en booster i alla fall, greatlife.se har nedsatt pris på dessa boosters just nu! Jag köper många av mina kosttillskott från greatlife.se så jag rekommenderar dem verkligen! 

Annonser

2 reaktioner till “Snabbguide till olika kosttyper – vad är vad?”

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.