Den perfekta steken?

dsc_0464_s

Tjoho, måndag igen! ;)

Måndagar har den senaste tiden inneburit kvällskurs i Svenska Kryssarklubbens regi med temat ”väder för långseglare”. Nu är kursen slut så ikväll blir det istället Historieätarna på TV och ett yogapass :)

Jag har en stektermometer hemma, men det är sällan jag använder den. Jag tycker oftast att man på något sätt sticker in den fel så att köttet i alla fall inte blir riktigt som man tänkt sig. Men hur ska man då göra för att se till att få ett saftigt och mört kött när man gör en stek?

Jag tror jag har en lösning som för visso tar lång tid men som sköter sig själv. Kan du gissa vad det är?

Svaret är så klart att tillaga allt på låg temperatur under lång tid! Otippat, NOT ;) Förra helgen skulle jag fixa en lammstek och jag tänkte så klart att ”varför inte testa göra ett långkok av den i ugnen”. Sagt och gjort, jag ställde in lammsteken i ugnen klockan 7 på morgonen. Temperaturen satte jag på cirka 75-100 grader. Steken fick stå i ugnen i 7 timmar! Jag var lite orolig att den kanske skulle bli antingen för genomstekt och torr eller inte fullt tillagad.

Den blev perfekt! :) Även om köttet var väl tillagat så var det enormt saftigt och mört! Annars tycker jag att lamm brukar kunna bli lite torrt när det är helt genomstekt.

Så har du tid, satsa på att laga din stek så här nästa gång. Även om det tar lång tid så behöver du ju inte göra något med steken under tiden. Du kan kika till den varannan timma typ och se att allt ser ok ut :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.