Värmande, smart & hälsosamt!

dsc_0297_s

Nu är hösten här och då är det så klart mysigt med tända ljus! I dagligt tal snackar man om stearinljus och då menar man även värmeljus. Vad man kanske inte har koll på är att dessa ljus inte alltid är gjorda av stearin.

Det är mycket som man ska ha koll på som konsument, och för mig var detta något nytt. Jag har helt enkelt inte haft koll på varken vad ljusen är gjorda av eller vad det spelar för roll vad de är gjorda av.

Nu har jag dock fått upp ögonen för detta och insett att värmeljus oftast är gjort mest, eller kanske ibland enbart, av paraffin. Det är tydligen inte helt bra varken för inomhusluften eller för miljön. Stearin görs av animaliska och vegetabiliska fetter medan paraffin görs av fossil olja.

Sedan går det ju åt en massa aluminium till att göra de små formarna som värmeljusen står i.

Så vad är lösningen? När du köper ljus, kolla att de är gjorda av 100% stearin och istället för vanliga värmeljus kan du köpa värmeljus som är gjorda av 100% stearin och som dessutom har en ljushållarrefill i plast eller glas. Dessa finns att köpa tex på Clas Ohlson eller jordklok.se

Jag gjorde ett kap och hittade både ljus och refill på Blomsterlandet för 10 kronor paketet, så jag bunkrade rejält :) Funkar fint tycker jag och det känns bra att ha förbättrat både inomhusmiljön och miljön i stort genom att minska på utsläpp, oljekonsumtion och aluminium.

Vill ni läsa ett bra blogginlägg om detta kika in på bloggen Ekopappan!

dsc_0285_s

Annonser

5 thoughts on “Värmande, smart & hälsosamt!

 1. Roger Adolfsson

  Hej,
  Vill bara varna för ljuskopparna i plast. Om de blir tillräckligt varma så kan plasten börja brinna, har varit med om det. Tack vare att vi hade brandvarnare hann vi släcka i tid.
  Mvh Roger

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   oj då! Det var ju inget bra! Hmm, kanske borde köpt de i glas istället, har du testat dem?

   Jag brukar försöka att aldrig lämna tända ljus utan släcker dem så fort jag inte är i närheten… men vill ju så klart inte att det ska börja brinna.

   Gilla

   Svara
 2. annelieeve

  Perfekt timat inlägg! Satt och funderade på det där med värmeljus och miljöpåverkan. Vi förbrukar en hel del nu när de blivit mörkt. Ska genast se om jag kan hitta 100% stearin och med glasbehållare. Tack!

  Gilla

  Svara
 3. Ping: Fossila värmeljus, nej tack – ANNELIEEVE

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.