6 veckor mejerifritt

DSC_0003

Nu har det gått cirka sex veckor sedan jag bestämde mig för att testa äta helt mejerifritt i just sex veckor.

Jag räknar inte smör som mejeriprodukt så smör har jag gobblat i mig i stora lass precis som vanligt även under dessa sex veckor :)

Att det blev sex veckor just och inte längre eller kortare var helt enkelt för att jag visste att det skulle slinka ner ost under min födelsedag som var igår.

Så hur har det gått i övrigt?

Jag har gjort ett litet avsteg som jag inte kunde påverka själv. Jag åt lite keso i en förrätt när jag var bortbjuden på middag. Så kan det gå.

I övrigt har jag faktiskt inte ätit någon mejeriprodukt alls på dessa sex veckor. Trots att det funnits både ost, smetana och crème fraiche hemma så har jag inte ätit av det även om det ingått i vissa efterrätter. Jag tycker att det har funkat bra och de gånger jag varit sugen på ost har jag istället tagit en smör-och parmaskinksrulle eller smör- och vitkålsrulle eller helt enkelt en slev kokosolja.

Att detta har funkat så bra beror säkert till stor del på min envishet och att om jag bestämt mig för något så kör jag på det fullt ut! Ett vinnande koncept är nog också att bara sluta tvärt med mejerier och inte trappa ner. Det är lättare att inte äta alls än bara lite då och då. Det tycker jag i alla fall.

Gårdagens ostavsteg på min födelsedag var getost, och det är inte lika ”illa” som ost på komjölk. Gott var det kan jag lova! :)

Så, planen är nog att jag ska fortsätta vara mejerifri förutom när jag inte kan påverka som tex på restaurang, om jag är bortbjuden på middag eller om det inte finns något annat att äta än tex ost ;) Ska jag äta ost i övrigt så får det blir getost eller fårost.

Det hade varit intressant att testa smörfritt också, men då måste jag fixa brutala mängder ghee som jag kan ersätta smöret med. Jag älskar rumsvarmt smör, det är så himla gott. Jag klickar på rejält med smör på alla mina måltider… även om det inte syns på mina matbilder här så kan jag lova att det slängs på efter att jag fotat klart och det är dags att äta ;)

Annonser

2 thoughts on “6 veckor mejerifritt

 1. Christina

  Hej
  Nyfiken på om du har märkt någon skillnad av att avstå mejeri? Vad var anledningen till att du valde att äta mejerifritt? Vad åt du vid de tillfällen som créme fraiche ingick?
  Vänligen
  Stina

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Hej!
   Jag ville mest testa om jag kunde undvika utan att bli sugen o falla dit. Litet prov på min egen envishet kanske man kan kalla d et ;) Det som jag har lätt att äta för mycket av är nog vispad grädde o vanlig ost.

   Creme fraichen var som tillbehör till några bärefterrätter, då tog jag antingen inget alls eller en klick smör istället. Jag använder ju i princip aldrig mejeriprodukter i mina maträtter. Visst har jag varit sugen på att ha med lite riven ost ett par gånger, men jag har skippat det då också. Det gick ju fint att göra ”makaroni”-puddingen helt mejerifri tex! :)

   Min slutsats är iaf att jag inte blir lika ”beroende” av getost, den triggar inte lika mycket vill-ha-mer sug hos mig.

   Så jag vet inte riktigt vad skillnaden är för mig, detta har ju bara varit att jag strukit sista mejeriprodukten från listan så att säga, den stora neddragningen/avslutet på mejerier (typ grädde i sjuka mängder, fet yoghurt mm) gjorde jag för snart två år sedan tror jag. Då märkte jag att jag tightade till mig lite så att säga.

   Men jag tror faktiskt att mitt sug efter ost är borta efter detta. Getost kan jag äta någon gång då och då om jag vill ha ost, getost finns i många sorter o är nog den godaste osten enligt mig :)

   Har du försökt dra ner på mejerier eller är du sugen på att testa?

   Tack för din kommentar :)

   Gilla

   Svara

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s