Avancerar ett steg till :)

DSC_0004_S

I helgen gjorde jag lite ny benbuljong.  Det var ett tag sedan sist. Det passade bra att göra buljong eftersom jag hade två rejäla fläsklägg i frysen som jag först gjorde ett långkok av :)

Denna gång använde jag dessutom ett par bitar märgben.

När fläskläggen var klara tog jag upp dem och tog av köttet och la sedan tillbaks benen i grytan. Jag la även ner ett par bitar märgben. Sedan fick detta puttra på svag värme i totalt cirka 12 timmar. Jag tillsatte också en skvätt vitvinsvinäger denna gång. Den ska hjälpa till att dra ut nyttigheterna ur benen.

Det här var första gången som jag haft med märgben när jag kokat benbuljong! Så i och med detta har jag avancerat ytterligare ett steg när det gäller benbuljongskokandet :)

Resultatet blev riktigt bra, mycket gelatin så buljongen i kall form är som en dallrig massa. Märgbenen gav god smak och buljongen blev dessutom rejält fet. Tar man en skål av denna buljong till frukost så tippar jag på att man står sig rätt bra ganska länge :)

Gör du som jag och äter så mejerifritt det bara går så är benbuljong en bra grej då det innehåller kalcium, vilket kanske annars kan vara lite lurigt att få i sig om man äter helt mejerifritt.

Benbuljongen får stå i kylskåpet då jag tänker dricka den dagligen framöver. Annars går den bra att frysa in. Läs mer om benbuljong här!

Det enda med benbuljongen som är dåligt är att den är hemskt ful att fota ;) Så istället blir det en bild på de fina märgbenen innan de åkte ner i grytan :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.