Ibland är det skillnad på en styck & en bit :)

DSC_0004_S

Förra veckan gjorde vi en köttbeställning från RJ’s Kött på Orust. De kör hem köttet gratis när du köper över ett visst belopp. Bra service!

Köttet kommer från närliggande gårdar, slakten sker småskaligt och djuren är ute och betar. Precis så som jag vill att det ska vara. Denna gång köpte vi nötfärs, kycklinglårfiléer, sidfläsk i bit och ett par hela fläsklägg.

Jag hade en idé om att jag skulle testa göra egen blodpudding, men tyvärr gick det inte att med så kort varsel få tag på grisblod och späck. Jag får se till att ha lite bättre framförhållning nästa gång och inte beställa på sista dagen. När jag gjorde min beställning frågade jag även om det fanns märgben att köpa, eftersom det är gott att slänga i ett par märgben när man gör benbuljong. Jag skrev att jag ville ha två märgben om det fanns.

Dagen innan leverans ringde de från RJ’s och undrade om jag ville ha stora märgben. Jag tänkte på diametern och svarade glatt ja. Följdfrågan blev ”är det en hund som ska ha dem?”. Nja, jag ska koka buljong svarade jag. Ok, då delar vi på dem blev svaret. Kanon sa jag, då tar jag två märgben. Med det avsåg jag två bitar märgben… men RJ’s menade tydligen två STYCKEN märgben som de sedan delade i småbitar. Så nu har jag en gigantisk påse märgbensbitar i frysen så jag kan koka benbuljong resten av året. Bra iof och tur att de ringde och frågade så att jag fick benen delade, annars hade det varit lite svårt att ta vara på dem! :)

Annonser

3 thoughts on “Ibland är det skillnad på en styck & en bit :)

 1. Anonym

  Jag älskar märgben och har gärna många kg i frysen. De går åt på nolltid. Jag gröper ur dem och äter märgen rå. Två hela märgben skulle jag ha ätit upp på en gång i ett nafs, de hade aldrig hunnit hamna i frysen hemma hos mig. Men man är ju olika, jag är stor i maten jämfört med min omgivning. Ska du koka buljong så är mitt tips att göra ett riktigt storkok och sedan frysa in. Det är en fördel om leden är kvar då man kokar buljong.

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Tack för tipsen! Det blir ett storkok på lägg av fläsk eller lamm som jag när köttet är klart kokar vidare benen tillsammans med några märgben.

   Gilla

   Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.