Nytt tänk när det gäller mat

DSC_2485_s

För ett antal veckor sedan läste jag ett inlägg på Martina Johanssons blogg som fick mig att fundera lite kring hur jag tillagar min mat. Som LCHF:are så blir det onekligen en hel del kött och oftast tillagar jag det i ugnen eller så steks det.

Hennes inlägg tog upp en del om vad som händer när man steker kött och att det ur hälsoaspekt kanske inte är så bra att alltid steka sin mat.

Så från och med att jag läste inlägget satte jag igång med att istället för att steka maten försöka laga mat genom kokning, ångkokning eller slow cooking (tillagning på låg temperatur under lång tid).

Så framöver kommer det komma en hel del recept med rätter som är tillagade antingen i lergrytan på låg värme under lång tid eller som helt enkelt är kokta i gryta under lång tid.

Självklart kommer det slinka ner en del stekta saker även framöver, men jag har som plan att försöka skippa stekningen så långt det är möjligt. Jag har till exempel testat laga revben i lergryta, göra köttfärslimpa i lergryta och långkoka olika kött. Måste säga att alla rätter har blivit riktigt goda, smakrika och fantastiskt möra! Sedan känns det faktiskt lite fräschare och sundare än stekt mat. Grönsaker äter jag råa eller ångkokar lite lätt istället för att steka i panna eller i ugnen.

På bilden ovan ser ni ett exempel på kokt kött: sidfläsk i bit med svål som tillagats i lergryta på ca 80 grader i kanske 6 timmar. Fantastiskt gott och mört! Visst, stekytan missar du och svålen blir inte knaprig… men om detta tillagningssätt är nyttigare så väljer jag garanterat detta istället! :)

I de recept jag kommer bjuda på längre fram kan man ju så klart välja att vrida upp ugnsvärmen och tillaga på kortare tid, eller helt enkelt steka grejerna istället för att koka eller ångkoka ;)

Hur tillagar ni er mat? :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.