Testat blötläggning

DSC_1884_s

På senare tid har jag börjat äta lite nötter igen. Jag köper dem i lösvikt i en ekologisk butik och jag brukar då köpa valnötter, paranötter, hasselnötter och ibland även pumpafrön och lite mandlar.

Att det är bra att köpa neutrala nötter och rosta  dem i ugn på låg värme har jag vetat sedan tidigare, men att man ur näringssynpunkt ska blötlägga sina nötter innan man rostar dem var nytt för mig!

När vi var iväg på seglingen till Skottland hade jag med mig ett rejält lass nötter. Jag testade att blötlägga dem innan jag torkade dem i ugnen på svag värme. De blev riktigt goda och lite mjukare. Jag saltade nötterna när de var blöta och efter att ha varit i ugnen så satt saltet kvar på nötterna istället för att ligga kvar på plåten. Riktigt bra även det!

Syftet med blötläggningen är att nötterna ska bli lättare att bryta ner för tarmen, att man ska kunna tillgodogöra sig alla nyttigheter i nötterna på ett bättre sätt och för att bli av med en del av fytinsyran som finns i nötterna. Fytinsyran hindrar näringsupptaget och binder även till sig mineraler som till exempel kalcium, magnesium, koppar, zink och järn.

Det är viktigt att nötterna blir helt torra efter blötläggningen så att de inte möglar. Gör antingen lite åt gången eller se till att torka under lång tid i ugnen på svag värme (ca 50 grader). Förvara sedan gärna dina nötter i kylskåp så håller de sig extra bra.

Läs mer om blötläggning på dessa bloggar:

http://www.undervarttak.se/blotlagga-notter-och-froer/

http://4health.se/sa-har-enkelt-ar-det-att-blotlagga-notter-och-darfor-bor-du-gora-det

http://angelasheaven.com/sv/varfor-bor-man-blotlagga-fron-och-notter/

 

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.