EKOLOGISKT, HÄLSA, LCHF, PALEO, RECEPT

Nu har jag lyckats!

DSC_2435_S

Nu har jag läst på lite mer om benbuljong och skulle vilja backa bandet lite eftersom jag kanske hittills inte har gjort optimal benbuljong ur ett hälsoperspektiv även om den benbuljong jag gjort tidigare har varit både god och mättande och dessutom bra som bas i olika rätter.

Förra helgen gjorde jag ett nytt försök med egengjord buljong och denna gång blev den riktigt bra, så nu har jag lyckats även med detta! Nerkyld blev buljongen som en jello, så gelatininnehållet bör vara rätt massivt :)

Tänk på följande när du gör benbuljong:

 • använd ben från ekologisk kött
 • använd ben med leder eftersom det är i lederna som gelatinet sitter och det är bland annat det du vill åt när du ska göra en benbuljong
 • buljongen ska inte koka utan bara sjuda
 • tillsätt lite citronsaft eller vinäger, självklart ekologiska, så hjälper syran i dessa till att driva ut mineraler och annat nyttigt ur benen
 • gör buljongen neutral eller låt tex lite gul lök, morot och kryddor (lagerblad, hela pepparkorn, vitlök) koka med. Det är dock gott att salta lite även om du inte tillsätter några andra kryddor/grönsaker.
 • sila av buljongen och frys in eller förvara i kylskåpet ett par dagar
 • låt grytan med benbuljongen stå och puttra i minst 8-12 timmar men gärna längre om du har tid. Benen ska kokas så länge så att allt kött fallit bort från benen och allt brosk lösts upp. Det går bra att avbryta tiden på kvällen och sedan ”koka” vidare nästa dag.
 • har du ben med märg i, peta gärna ur märgen så den kommer med i din buljong.
 • När du lyckats med din buljong kommer den, då den kallnat, bli som en dallrig gelé.
 • Tips: lagar du lite olika rätter som du får ben av kan du frysa in benen och sedan samla på dig ben från flera olika rätter innan du kokar buljong på hela högen.
 • Kokar du tex lammlägg och sedan fortsätter koka buljong på benen så kommer buljongen innehålla en hel del fett. När buljongen svalnar lägger sig fettet överst och bildar en fettskorpa som du sedan kan ”hacka” bort och tex steka i eller lägga i matlådan innan du värmer upp maten. Gott med lammfett tycker jag! :)

Drick din benbuljong eller gör som jag, släng ner en slev eller två direkt i maten du äter och blanda runt :)

DSC_2441_S

Annonser

10 reaktioner till “Nu har jag lyckats!”

 1. Tack för de tipsen. Jag brukar koka benbuljongen i crockpoten. Har i stort sett alltid buljong i kylskåpet. Går åt till all matlagning. Har man för mycket buljong är en god grönsaks/köttsoppa aldrig fel. 😊

  Gilla

 2. Har en 5,7 liters ”crock pot” med timerfunktion. Mycket nöjd med den. Tror dock att motsvarande märken är lika bra. Bara man väljer en större modell. T o m denna kan bli för liten ibland när man boffar i ingredienserna😊.
  Jag har nästan alltid en grund av rotsaker o lök i botten innan jag lägger i köttet, eller när jag gör buljong.

  Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.