Snopet och lite tråkigt!

DSC_2495_S

I fredags kom jag hem från jobbet och kikade ut på altandäcket från köksfönstret och såg en massa uppryckta tulpanblad över allt. Trodde först det var grannkatten, så jag gick ut för att plocka upp bladen…

… då märkte jag att vi haft besök av rådjuren (för första gången sen vi flyttade hit!) och de har minsann knaprat i sig varenda jäkla tulpan! Några få tulpaner hade det kommit en liten blomknopp på, men alla de jag satte förra hösten hade inte hunnit få knoppar än… men de var tydligen goda att äta i alla fall!

Synd eftersom jag tycker det brukar vara så vackert med alla tulpaner och synd att jag inte fick se vilka färger det var på de tulpanlökar jag petade ner i höstas.

Så, vad gör man för att undvika att rådjuren äter upp ens tulpaner? Eller är det kanske så att man får satsa på andra blommor istället? Pingst- och påskliljor verkar de ju i alla fall inte gilla :) Tips mottages tacksamt :)

Så här fina var de förra året…

DSC_1275_S

… och så här ser det ut nu. Jag får helt enkelt glädjas åt att rådjuren är mätta och belåtna nu i alla fall ;)

DSC_2488_S

Annonser

8 thoughts on “Snopet och lite tråkigt!

 1. Lena i Umeå

  Jag har råkat ut för samma sak, fast mina tulpaner (och krokusar) hade inte alls kommit lika långt som dina.
  Min mamma har tipsat om blodmjöl, finns exempelvis på Granngården, specifikt för att hålla rådjur borta. Hon brukade blanda med vatten och dränka in bitar av en hushållssvamp och sätta på pinnar i rabatten. Jag tror att det ska fungera. Lite för sent i år har jag nu införskaffat nämnda produkt, så nästa år ser jag fram emot vackra tulpaner i rabatten.

  Gilla

  Svara
 2. Kareng

  Tror inte att det egentligen finns något bra och enkelt sätt att hålla rådjuren borta från tulpaner – nu när de vet var de kan hitta dem :). Det bästa är att hitta andra saker att odla som inte är lika goda. Hos oss är de så många att de till och med äter av syrenbuskarna. Vi har inte haft några blommor på flera år, sedan de kom på att även syrenskott var ätbara.

  Det enda sättet att hålla dem borta är att hägna in det som de gillar – men det är inte speciellt vackert tycker jag. Då är rådjur vackrare!

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Håller med, inte så kul att hägna in varenda tulpan. Jag har dessutom satt dem väldigt utspritt, så det skulle bli som ett litet hägn runt var och en då.

   Rådjuren verkar onekligen hungriga, de käkade knoppar på vårt lilla rönnbärsträd också plus att de har kommit tillbaka en vända till och ätit upp de sista små stjälkbitarna på tulpanerna!

   Gilla

   Svara
 3. Kristina

  Ta ett vitt papper och klipp ut ett hjärta, då tror de att det redan står ett rådjur där. Sätt papperet på en pinne.

  Gilla

  Svara
 4. Ulla

  Det som fungerat bäst för mig är vanlig hårspray. Men om det var tillfälligt det vet jag inte. Förra året var första gången jag fick äpplen och päron på träd planterade för 10 resp 5 år sedan. De är fortfarande mycket små träd då de ätit upp nästan alla grenar varje år. I år är fortfarande alla grenar kvar, några har de nafsat på. Håller tummarna för att det håller i sig. Annars har jag provat det mesta och förstört jackor med smet och klet jag strukit på grenar eller pinnar mm.
  Värt ett försök är det ändå. Tyvärr för sent för dessa tulpaner.

  Gilla

  Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.