Min egna doft!

DSC_0968_S

Nu har jag testat göra egen parfymolja! Det vill säga doftsätta en neutral ekologisk vegetabilisk olja med lite olika eteriska oljor. Lätt och kul att göra och inte så dumt att ha en alldeles egen doft att använda!

Jag köpte följande eteriska oljor: patchouli, ylang-ylang och apelsin. Som bärande olja använde jag en jojobaolja då den dels är neutral i både doft och färg dels att den är en stabil olja som kan stå framme i rumstemperatur. Jag tillsatte lite e-vitamin i min parfymolja för att öka hållbarheten och för att det förhindrar att vissa beståndsdelar i de eteriska oljorna oxiderar.

Apelsinolja innehåller mycket limonen. För att minska risken för allergiska reaktioner från limonen så är det bra att tillsätta e-vitamin till produkter med apelsinolja då limonen i sig inte är en allergen utan de ämnen som bildas vid oxidering.

Innan jag blandade ihop de olika dofterna testade jag lite olika blandningar på några bumullsrondeller. Dessa sniffade jag på lite då och då och lät de stå ett dygn och grotta ihop sig innan jag sniffade igen och bestämde vilken kombination jag gillade bäst :)

Innan du blandar ihop din egen parfymolja är det bra att läsa på lite om de olika eteriska oljorna, vilka som passar med vilka och hur de ska doseras. De oljor jag valde är av tre olika doftsorter: en basnot, en mellannot och en toppnot. Ska man göra en riktig parfym ska man egentligen ha lite fler än bara tre olika dofter, men jag började med dessa :) Tänk på att eteriska oljor aldrig ska användas direkt på huden utan ska blandas upp med en bärande olja. Testa din blandning i liten dos innan du kör på för fullt ifall du skulle få någon allergisk reaktion.

Vill du läsa mer om eteriska oljor och hur du gör egna blandningar kan du kika in här.

Jag beställer mina råvaror hos Devaz.se 

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.