LCHF, RECEPT

Äggost – underbar efterrätt i sommar!

DSC_2186_S

God morgon! Har ni sovit gott?

När vi var i Marstrand i påskas och åt brunch så tog jag lite äggost till dessert. Jag har ätit det någon gång innan, men denna gång var den riktigt god. Jag bestämde mig för att testa göra egen. Sagt och gjort, så här kommer mitt recept på äggost!

Jag tror att denna efterrätt kommer bli en succé i sommar! Tänk att garnera denna med färska bär istället och kanske lite härlig mynta? :)

Grundreceptet för äggost är ägg, mjölk, gräddfil/fil och eventuellt lite strösocker. Jag gjorde en LCHF-anpassad variant för att slippa all mjölk och fil. Jag testade att göra denna helt utan sötning, men nästa gång ska jag nog söta lite. Därför har jag lagt till sötning i detta recept.

Till min äggost serverade jag en hemgjord sylt på vinbär som jag gjort bara på bären som fått reducera ner sig tills de blir en sylt. Annars ska äggost traditionellt serveras med björnbär eller ljummen björnbärskompott/sylt.

RECEPT (4 stora eller 8 små portioner)

3 ägg
 5 dl grädde
 1 liter vatten
 3 dl gräddfil
 1 msk sukrin strö
 1. Ta en stor kastrull. Knäck i äggen och häll i gräddfilen. Blanda ihop med en visp.
 2. Häll över vatten och grädde.
 3. Sätt kastrullen på spisen och ha plattan på medelhög värme. Rör runt med en visp då och då tills vätskan börjar skikta sig och det blir som små gryniga klumpar i. Detta tar cirka 60 minuter, så ha lite tålamod. Ju längre då låter den stå desto större blir ostsmulorna. Det är väldigt viktigt att blandningen INTE kokar och inte ens sjuder. Den ska bara vara varm, runt 80-90 grader. När det blivit så pass mycket ostmassa att hela röran är trög tar du kastrullen från spisen och låter den svalna i cirka 30 minuter.
 4. Ta en mindre kastrull och sätt ett nätdurkslag över kastrullen. Häll över ostmassan så att vätskan silas bort. Häll lite åt gången och strö över sukrinet mellan de olika lagren.
 5. Häll bort vätskan från kastrullen och låt sedan durkslaget stå kvar över kastrullen. Sätt in i kylskåpet och låt stå i minst 6 timmar innan servering så att så mycket vätska som möjligt rinner bort.
 6. Stjälp upp äggosten på ett fat och servera med sylt eller färska bär :)

Denna äggost blir lite fastare än vanlig äggost, men det tycker inte jag gör så mycket :)

Det finns särskilda formar att köpa för att göra äggost i, men jag tycker det funkade rätt bra att använda ett nätdurkslag. Vill du trots allt ha en riktig äggostform, hittar du det här!

Tips: vill du kan du använda detta recept för att göra egen färskost. Skippa då sukrin och tillsätt istället lite kryddor och örter genom att blanda i dem när äggosten väl är klar.

 

Annonser

14 reaktioner till “Äggost – underbar efterrätt i sommar!”

  1. Det var tråkigt att höra! Jag använde vanlig grädde, så kanske det inte funkar med laktosfri. Som jag fattat det är det också viktigt att blandningen inte kokar eller ens sjuder.

   Blev det inga klumpar alls? Det tar ganska lång tid innan det händer något.

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.