Vanliga frågor & några svar :)

IMG_5679

Vilken härlig vårdag det var här i går! Jag var ute i trädgården och fixade stora delar av dagen :) Under tiden passade jag även på att göra ett storkok dillkött gjort på högrev. Bra med mat som sköter sig själv på spisen, så man kan vara ute i solen istället för att stå i köket :)

När man börjar med LCHF är det inte helt solklart vad man får och vad man inte får äta. Det pratas om strikt LCHF, liberal LCHF och kanske till och med fakir-LCHF. Vissa säger ät hur mycket grädde du vill, andra säger var sparsam med mejerier och några utesluter mejerier helt och hållet.

Här kommer några tips och svar på några vanliga frågor:

Vad ska jag reda såser och stuvningar med när jag inte får använda vetemjöl?
Guarkärnmjöl funkar bra att reda såser med. Gör du kompotter kan du använda gelatin eller helt enkelt reducera ner bären så att de blir tjockare. Som bindemedel i köttbullar mm kan man istället för ströbröd ha lite fiberhusk. Fiberhusk är också bra i olika mos som tex blomkålsmos för att få det lite mindre vattnigt.

Hur mycket kolhydrater får jag äta?
Det beror så klart på i vilket syfte du äter LCHF. En tumregel är att inte äta matvaror som innehåller mer än 5 gram kolhydrater /100 gram. Tänk dock på att även om råvaran klarar sig inom detta intervall, så kan det bli en hel del kolhydrater i alla fall om det du äter väger mycket. För att ha koll på sitt kolhydratsintag kan man använda olika livsmedelsdatabaser eller appar som räknar ut ditt dagsintag. Kostbevakningen.se är en lättanvänd och bra sida att använda sig av. Strikt LCHF är 0-10 gram kolhydrater per dag och liberal LCHF är upp till 25 gram kolhydrater per dag. Detta är ingen exakt vetenskap utan ett spann för att få en ungefärlig uppfattning.

Ska man eller ska man inte äta mejeriprodukter?
Många mår bättre av att utesluta eller minimera intaget av mejeriprodukter och är ditt mål att gå ner i vikt kan det vara intressant att testa utesluta mejerier och se om viktnedgången påverkas. När man börjar med LCHF är det lätt att man överäter mejeriprodukter som ost, grädde och feta yoghurtar. Det viktigaste tror jag är att man är medveten om att det kan bli en hel del kolhydrater trots allt. Det kan då vara bra att knappa in sitt dagsintag på kostbevakningen och se hur mycket kolhydrater det blir totalt.

Är sötningsmedel ok?
Jag är vid det här laget väldigt avvand vid allt som är sött och har inte direkt något behov av att äta söta saker. Om jag gör efterrätter eller bakar bara till mig och min sambo utesluter jag oftast sötning helt. Ska jag bjuda icke-LCHF:are måste jag ha i sötning för att det ska bli ätbart även för dem. Det är lätt att hamna i ett LCHF-bakträsk med en massa sockersubstitut. Har du inget problem med sockerberoende så är det kanske inte så farligt, men om en av anledningarna till att du börjar med LCHF är för att du vill bli av med ditt sockerberoende tror jag det är bäst att avstå helt från allt som är LCHF-varianter på kakor, godis och efterrätter. Så mitt svar är att sötningsmedel är ok då och då och om du inte är en liten sockerråtta ;) Vill du äta artegen naturlig kost utan konstigheter skulle jag nog skippa sötningsmedel helt. Vanligaste sötningsmedlena inom LCHF är stevia och sukrin.

Jag måste ha mina mackor! Vad gör jag?
Äter ägg är det enkla svaret, men tröttnar du på det kan du tex göra mina blomkålsbröd, wraps med olika fyllning, ugnspannkaka (funkar som en macka om du äter den kall) eller helt enkelt bara äta pålägg. Om grejen med mackor är att ha något att bre smör på och sedan lägga pålägg på så funkar det med zucchini som du delar på längden, en skiva köttfärslimpa, en pannkaka eller varför inte göra en rulle med vitkål, smör, ost och skinka? Visst, man kan baka en massa olika LCHF-bröd, men vill man bli av med sitt mack-beroende så tror jag även här på lösningen att skippa bröd helt och istället hitta andra saker att lägga sitt pålägg på.

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.