Utvärdering & fortsatt kosthållning

DSC_1674_S

God morgon på er! Strax dags för frukost och morgonträningen är avklarad. Idag blir det min nya favoritbrödrulle till frukost och ett lass grönsaker :) Recept på brödrullen kommer lite längre fram…

Så här efter att ha kört en 21 dagars detox, på mitt sätt, så tänkte jag dela med mig lite av mina tankar kring detta. Dags för en liten utvärdering helt enkelt :)

Det finns så klart hur många regler och råd som helst gällande detox och jag har som sagt gjort en variant som passar mig. Egentligen ska man äta färre kalorier under en detox, runt 500-600 kalorier per dag. Detta kände jag var väldigt lite särskilt med tanke på att jag inte har för avsikt att gå ner i vikt alls. Så jag har lagt mig på ett kaloriintag som varit normalt för mig eller något under. Jag har inte full koll, men jag gjorde ett överslag på kostbevakningen.se

Man ska nog egentligen skippa det mesta köttet under en detox och istället äta vegetariskt. Eftersom jag inte vill äta en massa bönor och linser blev mitt mellanting istället att minimera rött kött och istället satsa på hönsfärsbiffar och när jag åt rött kött såg jag till att det var ekologiskt och närproducerat.

I kombination med min detoxmat har jag även utfört torrborstning (som jag kommer fortsätta med ett par månader till), yogat och fokuserat på att inte stressa.

Det jag slås av är hur färgrik och fräsch all mat har sett ut och hur gått det har smakat! Jag har i princip bara kryddat med salt, svartpeppar, vitlök och chilipulver. Det kan ju lätt bli ganska mycket ”gulaktig” mat när man käkar strikt LCHF, så denna mat har verkligen sett ut som en färgexplosion på tallriken. Även med min detoxmat har jag hamnat inom LCHF-definitionen när det gäller kolhydrater, dock mer åt det liberala hållet istället för åt det strikta. Kolhydratmängden per dag har blivit mellan 20-30 gram.

Det jag ska fortsätta med efter denna detoxperiod är, förutom torrborstningen, att jag ska äta mer råa grönsaker, dra ner lite på smörintaget och istället äta nötter, avokado och mer kokosolja och ghee. Jag kommer fortsätta äta min goda sallad så ofta jag kan och kombinera den med en matlåda istället för dessa hönsfärsbiffar.

Filtrerat vatten i stora mängder kommer jag dricka även fortsättningsvis. Min plan är att framöver bara dricka kaffe på helgen och i övrigt dricka örtte eller rooibos te. Får se hur det funkar ;)

Huruvida det är placeboeffekt eller ej vet jag inte, men jag tycker att jag känner mig piggare och fräschare över lag :) Jag tror en detox kan vara ett bra sätt att börja en kostomläggning med. Till exempel om du tänker börja med LCHF eller paleo, så kör lite avgiftning med en detox först så är kroppen förhoppningsvis i ett bra startläge för en ny och hälsosammare kost :)

Jag måste också säga att jag blivit mer nyfiken på rawfood och paleo efter denna period. Kanske inte så att jag tänker börja äta en massa frukt och dadlar i stora lass, men jag ska nog behålla tänket lite så att säga :)

Vad tror ni om detox? Funkar det eller är det bara placebo? Har ni testat någon detox själva? Dela gärna med er av era erfarenheter och tankar genom att lämna en kommentar här nedan :)

Tidigare inlägg om detox:

Alla inläggen finns även samlade under menyn LCHF & Hälsa -> Detox

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.