Härlig helgmat med skav

DSC_0621_S

Viltskav är gott och enkelt att tillaga. Det finns både som ren-, älg- och hjortskav. Jag brukar välja hjortskav, mest för att jag gillar att det är från Nya Zeeland :)

Denna grytliknande rätt gjorde jag som en allt-i-ett-rätt med ett broccoli- och blomkåls couscous inblandat i grytan. Jag använde även min goda benbuljong som bas.

RECEPT (ca 6 portioner)
4 paket fryst hjortskav
1 knippe färsk broccoli
1 blomkålshuvud
2 morötter
1 gul lök
ca 5 dl benbuljong (har du inte det så går det bra med vatten och köttbuljong eller köttfond)
salt och svartpeppar
2 matskedar mald spiskummin
2 teskedar torkad timjan
2 teskedar sambal oelek
lite vitlökspulver
rejält med smör (typ 100-150 gram)
eventuellt lite lingon som garnering till servering

Ta en stor kastrull. Hacka lök och morötter grovt. Lägg ner i grytan med en klick smör och låt fräsa ihop en stund. Krydda med salt, svartpeppar och lite timjan. Häll på buljongen (alternativt vatten plus buljongtärning). Låt stå och puttra.

Ta fram den frysta viltskaven. Skär blocken i 2 cm tjocka skivor. Lägg ner i en stor stekpanna och stek i smör tillsammans med lite salt, svartpeppar, spiskummin och timjan.

Skär blomkål och broccoli i mindre bitar. Kör i matberedare eller mixer så att de blir som ett fint smul (typ storlek som couscous).

Lägg ner blomkål- och broccolismulet i kastrullen och rör runt. Lägg sedan i köttet.

Krydda med återstående spiskummin och timjan samt sambal oelek och vitlökspulver. Smaka dig fram till en bra nivå på kryddningen. Måtten ovan är ytterst ungefärliga :) Låt grytan stå och puttra ihop sig en stund så att en del av vätskan ångas bort.

Servera grytan som den är då rätten innehåller allt-i-ett. För en fin färgklick kan du strö över några lingon vid servering.

Ha en mysig helg allihopa! :)

Annonser

3 thoughts on “Härlig helgmat med skav

 1. Ronja

  Hej Sophie!
  Jag brukar läsa din blogg titt som tätt och tycker den är jätte bra då jag själv följer LCHF kost/ med inslag av paleo. Din Skavrätt ser jättegod ut, jag älska vilt kött. Jag undrar dock över varför du vill ha ditt hjortskav från new Zeeland? skulle det vara bättre därifrån, eller?. Det känns som att det vore skadligt för miljön eftersom det är en sån lång väg att frakta köttet?
  Tacksam för svar!
  Ha en fin dag :)

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Hej! Va kul att du gillar min blogg :) Jag väljer köttet från Nya Zeeland för att jag gillar landet, i övrigt har jag inte fördjupat mig i om det är bättre eller ej. Rent miljömässigt är det ju inte direkt närproducerat, så jag håller med dig i din åsikt :) Hittar jag ekologiska viner som är från NZ väljer jag dem framför andra av samma orsak… att jag gillar NZ och att de brukar ha goda viner.

   Så inget mer vetenskapligt än så alltså ;)

   Gilla

   Svara
 2. Ping: Egen parfym! | Tidningen Matkärlek

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.