100% fett!

DSC_0971_S

Denna lilla guldklimp hittade jag i kyldisken bland alla smörpaket. Klarifierat smör, det vill säga 100 % fett! Klarifierat smör kallas även för klarnat smör eller ghee. Ghee är vanligt i tex indisk matlagning… och i tibetanska tempel :)

I och med att klarifierat smör inte innehåller något vatten ska det ge mindre stek-skvätt och det tål även högre temperaturer vid stekning än vanligt smör. Kilopriset är så klart rätt saftigt, men jag tyckte det kunde vara kul att testa. Jag ska använda detta när jag steker tex en fin köttbit i stekpanna :) Det går även att göra eget klarifierat smör ifall du vill testa. Här kan du läsa mer om detta!

Äter du paleo så är klarifierat smör något för dig då det innehåller 100% fett och inte kan anses vara en mejeriprodukt ;)

227842_4792083410_657_n

Bild från ett av många tempel som jag besökte i Tibet när jag var där 2007.

Annonser

5 thoughts on “100% fett!

 1. kristina

  Hej ! Jag har i flera år köpt klarifierat smör, men då beställt hinkar på 1,8 kg, då heter det koncentrerat smör, jag tror det blir billigare med den mängden. Jag brukar ta undan lite som jag förvarar i skafferiet resten får stå i kylen, jättelång hållbarhet.
  Kristina.

  Gilla

  Svara
   1. kristina

    Man får be butiken ta hem det, den finns inte i det ordinarie sortimentet, men det brukar alltid gå bra.Du titta på Lifezone blogg och skriva koncentrerat smör i sökrutan uppe till höger så får du se hur hinken ser ut. Lycka till .
    Kristina

    Gilla

    Svara
 2. Ping: Lågkolhydratsmiddag på mitt sätt | ekofilosophie.com

 3. Ping: Helt mejerifritt? | ekofilosophie.com

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s