Nyttigt avkok

DSC_0900_s

Sist jag gjorde långkok på lammlägg tog jag tillvara på benen och fortsatte koka dem ett par timmar till för att på så sätt få en god och nyttig benbuljong.

Lammläggen kokade jag i vatten tillsammans med lite grönsaker och kryddor. Svårare än så är det inte! I med allt i grytan och sen får det sköta sig själv tills det är klart :)

Efter cirka två timmar var lammläggen klara. Då tog jag upp dem ur grytan och tog av allt kött, sedan la jag tillbaks benen i grytan. De fick sedan stå och småputtra i 6-7 timmar till. Jag skrapade även ur benmärgen så att den kom med i buljongen.

Resultatet blev cirka 5 liter buljong. Jag tog en liten skål med buljong på kvällen och resten frös jag in i stora matlådor. Jag silar inte av buljongen så den blir klar utan fryser in rubbet.

Perfekt med buljong som är färdig att använda som bas i grytor och diverse rätter. Jag tinar upp buljongen och sedan tillsätter jag något kött, som tex högrev i bit, och lite nya grönsaker… och vips har man en fantastiskt god kalops! Buljongen går även att använda som bas i tex en köttfärssås eller chili.

Idag ska jag använda en del av buljongen till ett storkok med köttfärs, blir nog som en chili fast lite mildare :) Vad ska ni laga för god mat idag?

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.