Varför?

DSC_2366_S

Varför väljer vissa personer att lägga om sin kost och utesluta kolhydrater så mycket det går? Några vanliga anledningar till att börja äta LCHF-kost är för att man vill gå ner i vikt, bli av med sötsug, få en bättre fungerande mage/tarm/matsmältning, minska/lindra symptom vid olika sjukdomar, få mer ork, känna sig piggare och friskare eller kanske för att lindra sin diabetes. Helt enkelt för att må bättre, orka mer och bli friskare. Borde inte alla vilja äta en kost som bidrar till allt detta?

Vad vi äter spelar oerhört stor roll för hur vi mår. Till exempel kanske det är bättre att lägga om sin kost för att bli av med svår acne än att smörja in huden med en massa salvor? Bättre att åtgärda orsakerna än att behandla symptomen helt enkelt!

Så hur kan LCHF göra så att du mår bättre, orkar mer och håller dig friskare? I mångt och mycket handlar det mesta om blodsocker, insulinnivåer, inflammationer, ketos och gluten. Jag tänker inte ge mig på att förklara allt detta utan tipsar istället lite längre ner om bra böcker mm att läsa på sjölv.

Vanliga frågor och oro kring LCHF är att kolesterolvärdet höjs och att det är farligt, att mättat fett är farligt, att vi behöver en massa fibrer för att ha en väl fungerande tarm och att vi behöver energi från kolhydrater för att tex orka träna och vara alerta hela dagen.

Är du sugen på att dra igång med LCHF nu när det är nytt år och nya tag som gäller? På Kostdoktorns hemsida finns detta bra förklarat och det finns även hänvisningar till vetenskapliga artiklar. Jag rekommenderar även att ni läser Kostdoktorns bok ”Matrevolutionen” samt Ann Fernholms böcker ”Ett sötare blod” och ”Det sötaste vi har”. En bra bok om kolesterol är även boken ”Fett och kolesterol är hälsosamt!”. Dessa böcker förklarar på ett enkelt, fängslande och lättläst sätt och är verkligen ögonöppnare för hur vi ser på kost. Efter att ha läst dessa böcker kommer du garanterat att ändra på i alla fall en del av dina matvanor och våga testa gå utanför den väl inarbetade tallriksmodellen som Livsmedelsverket prånglat på oss under åratal. Du inser också förhoppningsvis att fett inte är farligt och att kolesterol är lite mer komplicerat än bara en siffra på ett papper från hälsokontrollen på jobbet (till att börja med gäller det att mäta rätt värden!)

Har du inget emot att läsa på engelska kan du även lära dig en hel del matnyttigt via Dr Mercolas hemsida.

Annonser

2 thoughts on “Varför?

 1. Effie

  Varför? Tja… När jag började, I januari 2007, så fanns inte LCHF. Inte som begrepp, och inte I det allmänna medvetandet. Jag tänkte mig viktnedgång, hittade en bok om GI-metoden I bokhyllan, förvånades over råden (fett?? ingen potatis? inget bröd? Jag ska försöka stå ut I fyra veckor!!).
  Kolhydrater ifokus hade ca 700 medlemmar och en livlig discussion. Man kunde alltså fortsätta äta så här även efter fyra veckor? Man mådde t.o.m. bättre?
  Så svaret är väl egentligen: jag började för viktens skull, för något annat kände jag inte till, och har fortsatt för att jag mår bra av det.

  Gilla

  Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.