Bästa oljorna!

DSC_1331_S

Förutom att jag gillar att använda kokosolja av hög kvalitét i matlagning och en fin olivolja att ringla över salladen eller ha i min hemgjorda majonnäs så använder jag en hel del andra ekologiska vegetabiliska oljor till hudvård. Dels använder jag dem direkt som de är eller i olika blandningar och dels använder jag dem som en av flera ingredienser i hemgjorda läppbalsam och salvor.

Så, vilka är mina favoriter? Och var köper jag mina underbara oljor någonstans?

Arganolja – en halvfet/halvtorr olja. Arganoljan kommer från ett träd som bara finns i vissa delar av Marocko. Oljan som används till hudvård framställs från arganfruktens frön. Oljan innehåller mycket E-vitamin och fytosteroler och anses bland annat därför vara cellstimulerande och hudregenererande. En fin olja att ha i ansiktet, som del i en blandning för en anti-age ansiktsolja eller som olja att smörja in huden runt ögonen med. En stabil olja som kan förvaras i rumstemperatur. Jag använder arganolja som en del av min ansiktsolja eller som den är om jag vill ha lite glans i håret (då snackar vi någon enstaka droppe som arbetas in i längderna). I och med att oljan kan förvaras i rumstemperatur är den bra att ha med på resande fot då den inte behöver förvaras i kylskåp :)

Makadamiaolja – en fet/mycket fet olja. Makadamiaträdet finns naturligt i Australien, men odlas numera även i Sydamerika, i Kenya och på Hawaii. Förutom att användas som olja så är makadamianötterna även goda som snacks. Makadamiaolja innehåller inte naturligt E-vitamin, men innehåller en hel del palmitolsyra. En fettsyra som naturligt finns i vårt underhudsfett,  men som minska med åldern. Även denna olja passar fint i anti-age avseende, runt ögonen och kan även användas i solprodukter. Oljan är fet och tar därför lite längre tid att absorberas av huden. Jag blandar denna olja med lite arganolja och har i ansiktet.

Havtornsolja – olja från superbäret havtorn! Oljan har en stark orange färg och går lätt in i huden. Den tillför en fin färgton på vintertrött hy (men se till att inte ta för mycket så du ser ut som en morot!). Jag använder denna tillsammans med andra oljor i min ansiktsolja eller som den är och då ett par droppar som smörjs in på fuktad hud. Oljan är relativt känslig och ska därför förvaras svalt och mörkt i kylskåp. Oljan är bra att blanda med tex argan, makadamia och jojoba. Oljan är underbart mjukgörande, slätar ut och mjukar upp huden och ger liv till trött hud som saknar lyster och vid mogen hud som förlorat sin spänst.

Hallonfröolja – en torr olja som tränger lätt och snabbt in i huden. Den är mycket bra som ansiktsolja och passar alla hudtyper. Går utmärkt att används som den är till blandhy. Är bra att kombinera med fetare oljor som till exempel aprikoskärnolja, mandelolja, eller med makadamiaolja och arganolja. Oljan är reparativ och regenererande samt hjälper huden att bibehålla sin elasticitet. Oljan innehåller naturligt SPF.  Oljan bör förvaras i kylskåp.

Vill du köpa ekologiska vegetabiliska oljor för hudvård tycker jag att du ska kika in hos butiken devaz.se som har fantastiskt fina produkter med hög kvalitet, bra pris och grym service. Här köper jag alla mina oljor! :) Kan även rekommendera deras tvålar och aloe vera gel!

devaz_logga

Sist beställde jag, förutom ovanstående, även tranbärsfröolja, aprikoskärnolja och druvkärnolja. Tranbär- och druvkärnsoljorna är torra och går lätt in i huden, medan aprikoskärnoljan är lite fetare och därför blandas med någon torrare olja för att öka/påskynda penetreringen i huden.

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s