Tips för att undvika dagens sockerorgier :)

DSC_0195_S

God morgon och god jul på er allihopa! Har ni kommit in i julefriden och fått lite julstämning? Det hade ju underlättat lite om det inte var regn, blåst och milt ute som vi har det här på västkusten ;)

Men, för att få lite julstämning så blir det en julig frukost och lite tända ljus :)

Dagens frukost blir min hemkokta skinka med hemgjord senap, lite ugnsstekt strimlad rödkål (jag köpte färsk rödkål i bit som jag sedan strimlade grovt och körde in i ugnen med lite salt och smör, gott och garanterat tillsatsfritt till skillnad från vanlig rödkål på burk) och lite äggröra med stekt grönkål.

DSC_0207_S

Egentligen borde man ju späka sig inför dagens julbord med tanke på att det kommer erbjudas sjukt mycket mat, men det är alltid bra att grunda ifall det inte finns så många LCHF-alternativ. Jag gissar på att dagens julbord blir en orgie i kött och ost för min del… kanske med en eller annan brysselkål och nöt till :)

Här kommer några tips för att undvika att det blir en sockerorgie under dagens julbord och kommande dagars bjudningar (ifall du inte själv lagar all mat och gör allt LCHF-anpassat):

  • undvik det som är absolut mest socker i: glögg, pepparkakor, inlagd sill, snaps, risgrynsgröt och allt godis (har du fixat LCHF-varianter är det bara att glatt tugga på ;))
  • tänk på att det finns socker i de flesta charkprodukter och att det troligtvis finns mjöl och andra kolhydrater i tex köttbullar, pastejer och korvar. Sedan om du väljer att äta detta så är det ju en annan sak, men det kan vara lätt att tro att ”köttbullar är det inget konstigt i”. Bättre att veta vad man äter än att inse det i efterhand.
  • istället för glögg kan du värma lite vin eller bara ta lite vin som det är i en glöggmugg. Lite mandlar och grönmögelost funkar bra att äta till istället för pepparkakor.
  • bestäm innan vilka eventuella avsteg du vill göra så att det blir planerat och kontrollerat. Gäller främst dig som vill vara superstrikt i normala fall och dig som har ett sockerberoende.
  • vet du inte riktigt vad det kommer att bjudas på och om det kommer att finnas tillräckligt av OK alternativ att äta sig mätt på? Se då till att äta lite annat innan du går bort på bjudningen, så är du inte vrålhungrig. Då överlever du även om det inte finns jättemycket LCHF-mat.
  • ta med lite nötter och babybel-ostar, bra att ha och pilla i sig när alla andra äter godis.
  • ballar det ur trots allt, så är det bara att bryta ihop, gå vidare och ta nya tag nästa dag! :)
  • är du, som jag, lite rabiat när det gäller att inte vilja äta E-ämnen och andra tillsatser så är mitt tips att dagen till ära skyffla i sig chlorella! Chlorella är en mästare på att rensa ut skit :) Jag kommer satsa på att hålla mig till kött, chark, ost, nötter och grönsaker och då slinker det gärna ner både ett och två E-ämnen i och med charkprodukterna. Detta känns dock bättre än att skotta i sig en massa socker. Så det blir chlorella-drink före och efter för min del ;)

Ett litet serveringstips: ifall ni vill att prinskorvarna ska se lite roliga och dekorativa ut, skär dem i två delar och skär sedan som ett kryss i ändarna. Vi stekning viker krysset ut sig så korvarna ser ut som små kronor.

DSC_0199_S

Prinskorvar som ser ut som kronor

DSC_0766_S

Stekt grönkål

DSC_0199_S

Min julskinka griljerad med min senap

DSC_1356_S

Hemgjord senap

DSC_0188_S

Min favorit-tomte :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.