GIFTFRITT, LCHF, PALEO, RECEPT

Julskinka & senap – slipp tillsatser, gör eget!

DSC_1356_S

Slutspurt inför julen! Har ni hunnit med allt? :)

Att julskinka är ett måste till jul för alla som äter kött är ju ett faktum :) Däremot är det inte ett måste med en julskinka fullproppad med en massa E-ämnen och annan skit. Klart det finns fina KRAV-märkta ekologiska skinkor som är nitritfria, men får du inte tag på en sådan kan du göra egen julskinka genom att köpa en skinkstek och testa nedanstående.

Senap är så klart gott till julskinkan och även den går lätt att göra själv. Då slipper du socker och en massa andra onödiga och otrevliga tillsatser! Jag slängde snabbt ihop en egen senap i helgen :)

Jag blev inspirerad av Birgitta Höglunds recept på gammaldags skinka och bestämde mig för att testa det receptet.

Jag köpte en liten skinkstek, tyvärr utan svål, som vägde strax över ett kilo. Lite liten, men lagom att utföra ett test på ;)

Min skinka har nu legat i saltlake i en vecka och ikväll ska jag koka den. Efter det ska den eventuellt griljeras lite. Eller så skippar jag griljeringen och bara har senapen till istället :) Vill du griljera skinkan tar du ägg, pofiber och senap och blandar ihop för att sedan pensla skinkan med.

Min grova senap med lite extra sting i gjorde jag så här:

RECEPT (blir ca 1,5 dl senap)
1 påse gula senapsfrön
1 påse bruna senapsfrön
1 dl vatten
1,5 matsked sukrin strö
0,5 teskedar salt
1,5 matsked vitvinsvinäger
ca 1/3 dl neutral olja tex rapsolja
ca 0,5 kryddmått cayennepeppar

Ta en liten kastrull och häll i vatten och senapsfrön. Låt fröna svälla under omrörning tills det mesta av vattnet är uppsuget/bortångat. Lägg frögeggan i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser. Kör med en mixerstav till lagom konsistens. Smaka av med eventuellt mer salt, sukrin och vinäger. Inte helt lätt att få till smaksättningen på en gång utan man får smaka sig fram lite.

Vill du att senapen ska bli mindre grov, testa mortla fröna innan du lägger dem i blöt.

Annonser

15 reaktioner till “Julskinka & senap – slipp tillsatser, gör eget!”

    1. Hej! Va kul att du kikade in här! Tack för att du delade med dig av skinkreceptet, ska bli spännande att smaka :) Kul att man på ett lätt sätt kan göra en tillsatsfri skinka! Senapen var riktigt god till en bit helstekt sidfläsk som jag gjorde i ugnen i helgen :)

      God Jul & Gott Nytt År! Ha det skönt i värmen! :)

      Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.