Mina bullar!

IMG_2216

Ja, att mina bullar består av kött och inte deg tror jag inte känns helt otippat ;)

Nu när alla är redo att snart dra igång med julpyssel och matlagning inför julen tänkte jag passa på att dela med mig av mitt recept på köttbullar. För att förenkla stekprocessen gör jag mina köttbullar i ugn och steker dem i stekpanna bara på slutet för att få lite fin färg. Smart va? :)

INGREDIENSER (blir ca 30-35 st normalstora köttbullar)

ca 1 kilo blandfärs
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
1 ägg
1 dl vatten
0,5-1 matsked fiberhusk
0,5 dl grädde (kan utelämnas)
salt och svart peppar
lite torkad rosmarin och timjan
smör att steka i

Lägg färsen i en stor bunke. Finhacka löken och lägg i bunken tillsammans med kryddorna och pressa ner vitlöken. Knäck i ett ägg och häll på grädden. Tag ett glas och häll i vattnet och tillsätt fiberhusket. Rör runt snabbt så att det bara hinner tjocka till sig lite. Blir det för tjockt tillsätt mer vatten. Häll i geggan i smeten. Blanda ihop smeten och se till att allt fördelas jämnt.

Rulla köttbullar i valfri storlek (de jag gjorde blev i storleken som ”mamma Scans stora köpeköttbullar”). Lägg köttbullarna på en långpanna och sätt in dem i ugnen på 175 grader i cirka 35-40 minuter. Tag sedan ut köttbullarna och stek dem i smör tills de fått lite fin färg. Jag tycker det är lättare att göra köttbullarna nästan klara i ugnen för att sedan bara slutsteka dem i stekpanna.

Servera köttbullarna med till exempel stuvad vitkål med spenat.

Annonser

3 thoughts on “Mina bullar!

  1. Ping: Julens mat – tips och en massa recept! | ekofilosophie

  2. Ping: Stor skillnad! | ekofilosophie

  3. Ping: Min julmat – recept & inspiration | ekofilosophie

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.