Platt kött blir fylld rulle

DSC_3498_S

När vi fick hem vårt lammkött i höstas fick vi en styckningsdetalj som vi inte fått tidigare år, nämligen en så kallad lammtunnbringa. Kul med en ny detalj som går att experimentera fram nya roliga recept av. Köttet är som platta ”ark” och blir därför perfekta att fylla med godsaker och sedan rulla ihop till en rulle :)

Här kommer mitt recept på lammrulle av tunnbringa fylld med bacon, vitlökssmör och örter. Smaklig måltid! :) Det här är verkligen en bra festrätt och skulle passa fint att göra under någon av juldagarna för er som inte bara vill äta julskinka på längden och tvären, eller varför inte testa som varmrätt till årets nyårsfest? :)

RECEPT (4-6 portioner beroende på hur mycket ni äter, för oss blev det 4 portioner)

Köttet
Lammtunnbringa (stor som typ 1,5 A4-ark)
1 paket ekologiskt bacon
4 stora klyftor vitlök
salt och svartpeppar
torkad timjan och rosmarin
torkad persilja
ca 250 gram smör

Grönsaker
1/2 rotselleri
3 morötter
2 rödlökar
smörklickar
salt, svartpeppar
lite chilipulver
torkad timjan och rosmarin

Tillbehör
lite klyftade tomater
vitlökssmör
någon färsk ört till garnering (tex oregano)

Skär morötter och rotselleri i stavar. Klyfta löken. Lägg i en ugnsfast form. Lägg i lite smörklickar och krydda med salt, svartpeppar, chilipulver, timjan och rosmarin. Sätt in i ugn på 150 grader tills grönsakerna blivit mjuka. Tar nog cirka 45 minuter.

Lägg ut köttet på en skärbräda. Blanda rumsvarmt smör med salt, svartpeppar, timjan och rosmarin samt pressa i vitlöken. Bred sedan ut ett lager smör över köttet (det smör som blir över använder du som kryddsmör på köttet när det serveras). Ta sedan bacon och lägg ett lager bacon över smörlagret. Strö sedan över rikligt med persilja (se bild nedan), lite salt, svartpeppar, timjan och rosmarin. Rulla ihop köttet till en rulle och sätt ihop det i kanterna med hjälp av tandpetare. Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin.

Sätt in i ugnen i cirka 60-75 minuter eller med stektermometer till ca 65 grader.

Skär upp köttet i bitar och servera med grönsakerna, lite tomater och det goda kryddsmöret.
DSC_3476_S
Köttet med smörlager och bacon

DSC_3477_S
Baconlagret täckt med persilja

DSC_3483_S
Köttet ihoprullat och färdigt att sättas in i ugnen.

DSC_3510_SDags att äta! :)

Annonser

2 thoughts on “Platt kött blir fylld rulle

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s