Tidigt ute men ändå en dag sen

DSC_0724_S

Igår var det tydligen benbuljongens dag. Det missade jag! Inte lätt att ha koll på alla olika matdagar ;) Å andra sidan var jag ju oerhört förutseende eftersom jag kokade min benbuljong redan i lördags :)

I helgen gjorde jag ett långkok med fläsklägg. Jag har läst en hel del om benbuljong och att det ska vara nyttigt. Därför bestämde jag mig för att testa göra en sådan buljong på benen från fläskläggen.

Läggen kokade jag i cirka 2,5 timma i vatten tillsammans med några lagerblad, hela pepparkorn av svartpeppar, grönpeppar och kryddpeppar, salt, ett par morötter och några lökar. När fläskläggen var klara tog jag upp dem men la sedan tillbaks benen.

Benen fick sedan småputtra i ytterligare 6 timmar! Kvar blev en riktigt mustig buljong. Jag skrapade dessutom ur benmärgen innan jag hivade iväg benen. Buljongen har jag nu fryst in. Jag tänker göra en köttsoppa på en del av buljongen (det blev fyra liter!), och tänkte då testa koka bitar av högrev ett par timmar och sedan lägga i lite grönsaker på slutet. Det tror jag kan bli riktigt gott :)

På bilden ovan syns bara benresterna, själva buljongen är inte jättevacker att fota då den är en brunaktig sörja med några sönderkokta morotsbitar som flyter runt ;)

Läs mer om benbuljong här, eller googla :)

Annonser

3 thoughts on “Tidigt ute men ändå en dag sen

  1. Ping: Om du vill göra en god sås utan grädde… | ekofilosophie

  2. Ping: Mat för kalla dagar | ekofilosophie

  3. Ping: Härlig helgmat med skav | ekofilosophie

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s