Ett steg närmare!

DSC_3224_S

Jag testar vidare med efterrätter som inte innehåller så mycket mejeriprodukter. Jag försöker få till nån slags variant på cheesecake fast utan nötter och mjöl och med maränger. Låter det konstigt? ;)

Gott blev det i alla fall och det funkade bra att spara den i kylskåpet och äta efterrätten kall eller rumsvarm. Jag hade bara sötning i marängen, men jag tror att det skulle bli lite godare med lite sötning även i botten, så jag la till det i receptet nedan :)

Kanske går det att optimera receptet ytterligare, återkommer i så fall med en ny version :)

Som strikt LCHF:are sedan ett antal år har man ju fått lite skev uppfattning om och smak för efterrätter, så jag antar att en icke-LCHF:are inte skulle gilla denna… men det är väl bara att ta mer sötning så passar denna säkert för dem också, eller vad tycker ni? Använder ni sötning eller skippar ni det helt? :)

RECEPT (räcker till ca fyra rejäla efterrätter)

Botten
200 gram naturell färskost
3 ägg
2 äggulor
2 kryddmått äkta vaniljpulver
1 matsked sukrin strö (kan uteslutas)
lite smör att smörja formen med

Sylten
ca 1 dl vatten
2 ark gelatinblad
ca 2 dl bär (röda och svarta vinbär eller andra valfria bär)

Marängen
3 äggvitor
några droppar ättikssprit 12%-ig
1 matsked sukrin strö

Ta en bunke och lägg i färskosten. Knäck i äggen och lägg i de extra gulorna. Tillsätt vaniljpulvret och eventuellt sukrin. Rör runt ordentligt så att det blir en jämn smet. Ta en liten ugnsform och smörj  med smör. Häll sedan i smeten. Sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 35 minuter.

Sylten, som bör göras ett par timmar innan eller helst kvällen innan gör du genom att blanda bär och vatten i en kastrull. Sätt på plattan på låg värme och mosa ihop bären under omrörning. När bären är mosade och varma tillsätts gelatinbladen (som har fått ligga i kallt vatten en stund). Rör runt så att gelatinet smälter. Låt svalna och sätt in i kylskåp. Sylten ska bli rätt tjock (även om jag inte hade tid att låta den bli det denna gång).

När botten är klar i ugnen låter du den stå och svalna lite. Fixa marängen under tiden. Vispa äggvitor, ättika och sukrin hårt. Det ska gå att vända på bunken utan att marängsmeten rinner ut!

Sätt ugnen på 250 grader med bara övervärme.

Bred ut sylten ovanpå botten och bred sedan ut marängen ovanpå. Sätt in i ugnen i bara några minuter tills marängen fått fin färg. Det är bäst att du sitter och kollar vid ugnen så att det inte bränns! Detta moment går alltså väldigt fort! :)

Ät som efterrätt eller som lyxig helgfika tillsammans med lite nybryggt kaffe eller något gott te :)

DSC_3188_S

DSC_3191

Annonser

3 thoughts on “Ett steg närmare!

 1. Paula

  Ser god ut ! Jag måste använda sötning, för annars skulle ingen i familjen äta det. Jag gör sällan efterrätter ( ännu) för har inte ännu fått ”min rätta vikt, till min längd” och kämpar med det, så bäst att inte ännu fika eller äta efterrätter(så ofta i alla fall). Är ensam i familjen att äta enligt LCHF också, så jag måste göra också olika mat till viss del, man inte allt. Kram/ Häls. Paula

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Då kanske det är bäst att vänta med bak och fika tills lite längre fram. Du kan ju testa göra en miniversion som bara är en portion och då ta utan sötning. De bär som är minst socker i är väl hallon tror jag. I denna kan du skippa all sötning förutom i marängen som måste ha något slags sockersubstitut för att det ska bli marängkonsistens.

   Bra jobbat med att få ihop LCHF när inte övriga familjen äter LCHF :)

   Gilla

   Svara
   1. Paula

    Det är väldigt jobbigt när familjen vill ha sina vanliga ”vetemjöl och socker” bullar och kakor, och man själv är väldigt känslig för mjöl och socker. Men , hälsan är ju viktigare än bullar. Jag fortsätter kämpa vidare. Ha det så bra. Kram/ Paula

    Gilla

    Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.