5 tips – matlagning

IMG_4503_s

Jag fortsätter min inläggsserie med tips med 5 tips gällande matlagning. Kanske inga världsomvälvande tips, men likväl tips som är smarta och förenklar matlagning :)

Här är mina 5 tips:

  1. smaksätt med sambal oelek
  2. spara ostkanter och gör egen riven ost
  3. använd vitlökspulver
  4. testa laga mat i lergryta
  5. testa stek kött i ugnen istället för stekpanna

Sambal oelek använder jag ofta i tomatsåser och i en mängd andra rätter. Den ger lite extra sting och fyllighet och brukar hjälpa till att lyfta smaksättningen så att man får till det där lilla extra. Sambal oelek är en av de få produkter som jag köper där jag inte gör eget från grunden. Innehållsförteckningen är kort och tror bara det är chili samt ett litet E-ämne. Så sambal oelek är ett undantag som jag väljer att göra från mina annars tillsatsfria krav. Köp en liten burk och testa!

Jag har märkt att när man köper riven ost av olika varianter brukar innehållsförteckningen utökas drastiskt jämfört med innehållsförteckningen på en vanlig ost du hyvlar. Jag har därför börjat spara de små bitar som blir kvar på osten när den är så tunn att den inte går att hyvla längre. Jag skär då ner dessa småskalkar i små kuber som jag fryser in. Jag tänker mig att jag ska använda dem istället för att köpa färdig riven ost. Smart dels för att inget slängs och dels för att då får jag en ”riven” ost som är ekologisk och helt tillsatsfri :)

Vitlökspulver är faktiskt riktigt bra när du inte kan eller orkar fippla med riktig vitlök. Perfekt att ha i båten, husbilen, när du tältar eller vad du nu gör. Lite vitlök höjer smaken och funkar på det mesta :)

Att laga mat i lergryta och att göra långkok överlag är riktigt smart. I lergrytan lägger du i allt du vill att rätten ska innehålla. Sedan lagas allt i samma gryta och det sköter sig själv medan du kan göra annat. Lite disk blir det också ;)

Att steka kött i ugn är något som jag nästan alltid gör när jag gör storkok. Klart jag använder stekpanna om jag bara ska steka varsin fin biff eller något i stil med det. Kör du det i ugnen slipper du all os och allt stänk, det bränns inte på samma sätt utan du kan ju välja att tillaga det på lägre temperatur men under längre tid. Och, du behöver inte stå vid stekpannan och peta hela tiden utan köttet sköter sig själv i ugnen. Väldigt smidigt när du ska tillaga stora mängder :)

Vad är dina bästa matlagningstips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.