5 tips – skippa plasten

DSC_2791_S

Är ni sugna på att testa plastbanta köket? Alltså göra er av med så mycket som möjligt som är gjort av plast när det gäller redskap, burkar, skärbrädor mm? Det kan ju kännas onödigt att slänga bort väl fungerande saker och det kan också bli lite dyrt? Så vad ska man prioritera om man vill byta bara lite grejer eller ta lite i taget?

Här är min lista på de 5 saker där jag absolut tycker att man ska byta bort sina gamla plastgrejer mot liknande saker fast i annat bättre material:

 1. byt till matlådor i glas
 2. byt till skärbrädor i trä
 3. byt till köksredskap i rostfritt, trä eller bambufiber
 4. byt till vispskålar och bunkar i rostfritt
 5. byt till ugnsformar i glas, keramik eller rostfritt

Matlådor i plats är så klart praktiskt eftersom de är lätta, tar lite plats och är billiga. Matlådor i glas finns prisvärda på IKEA och de går utmärkt att ha i frysen (se bara till att inte fylla dem till 100% eftersom maten ska kunna expandera lite när den fryser). Köper du bara några glaslådor så välj att använda dem till förvaring av feta såser och annan fet mat.

Skärbrädor i plast är ju oftast superbilliga, men de blir ganska snabbt ofräscha. Därför är det bättre att lägga lite pengar på en bra träskärbräda. Det kan dock vara bra att ha ett par olika så att du tex inte skär rå kyckling och grönsaker på samma. Köp några olika så att de lätt går att skilja åt vilken som är vilken :)

Köksredskap i svart plast är bra att byta till annat material. Tex bambu, trä, bambufiber eller rostfritt. Dessa fungerar minst lika bra och är dessutom snyggare! :)

Bunkar och annat i plast blir lätt slitna och ofräscha efter ett tag. Har du istället bunkar, vispskålar mm gjorda i rostfritt så kommer de hålla hur länge som helst. De är dyrare än plastbunkar så klart, men å andra sidan behöver du inte köpa nya stup i ett :)

Det är bra att undvika alla ugnsformar med mer med så kallade ”non-stick” beläggningar (gäller även stekpannor). Satsa på glasformar, långpannor i rostfritt stål eller keramiska ugnsfasta material.

Bra inköpsställen är Jordklok, IKEA, Medvetna Presenter, Lapland Ecostore (kolla länklistan i menyn för webadresser!)

Läs mer om att plastbanta här –>

Annonser

2 thoughts on “5 tips – skippa plasten

 1. kristina

  Jag har också slängt mycket plast, alla mina Tupperveare bunkar har åkt likaså alla matlådor i plast bytt till dom gamla rostfria, det är lite skillnad i storlek mot plastlådorna, alla plastbunkar har jag också slängt och tagit fram all gamla hederliga i porslin eller keramik, men det finns lite mer att göra.

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Härligt! Jo glasmatlådorna tar ju lite mer förvaringsutrymme! Vi har köpt på oss cirka 30 glasmatlådor i lite olika storlekar från IKEA. De är faktiskt riktigt bra även om de tar lite mycket plats. Bra också om man värmer sin mat i micro så ligger de ju redan i en glasform och behöver inte läggas upp på tallrik :)

   Porslin och keramik är fina grejer! :)

   Gilla

   Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.