Tidsoptimerad matlagning :)

DSC_2269_S

Visst vill man kunna laga god LCHF mat utan att behöva stå timmar i köket? Det ska gå lätt att göra och gärna inte heller generera högvis med disk. Jag gillar stekt fläsk med blomkålsbiffar, men det kan ju ta ett tag att göra om du dels ska steka fläsket i stekpanna och fixa ”smet” till blomkålsbiffarna som sedan ska stekas en och en…

… så därför skyfflar jag numera in allt i ugnen istället. Går snabbare, blir mindre stekos och skvätt och minst lika gott. Plus att när grejerna är i ugnen behöver jag inte stå och vakta dem hela tiden utan bara kika till ugnen lite då och då istället för att stå och peta i en massa stekpannor hela tiden :) Helt enkelt tidsoptimerad matlagning. Passar extra bra nu till sommaren och semestern då du vill vara så lite inomhus som möjligt :)

INGREDIENSER (ca 6 portioner)

Stekt fläsk
ca 1 kilo skivar sidfläsk
salt, svartpeppar och lite chili flakes

Lökröra
2 gula lökar
1 röd lök
salt, svartpeppar, paprikapulver, spiskummin

Blomkålsbiffar
1 blomkålshuvud
4 ägg
ca 50 gram smält smör
salt, svartpeppar och lite färsk oregano (går så klart bra med torkad också)

Ta en långpanna och lägg ner fläsket (dela eventuellt bitarna på mitten). Salta, svartpeppra och strö över lite chili flakes. Sätt in i ugnen i 175 grader i cirka 1 timma och 15 minuter. Kolla dock till det lite då och då samt vänd på skivorna. När fläsket fått lite fin färg är det klart. Se till så det inte blir bränt!

Under tiden fläsket står i ugnen strimlar du lökarna lite grovt och steker dem i smör och kryddar med salt, svartpeppar samt lite paprikapulver och spiskummin (mald).

Ta en ugnsfast form och smörj in botten och kanter med lite smör. Dela blomkålen i mindre bitar och kör den i en mixer eller liknande till den blir till små smulor. Lägg över i en bunke. Smält smöret och häll det över blomkålen. Vispa ihop äggen och häll äggen över blomkålen. Salta, peppra samt krydda med lite hackad oregano. Rör runt så att allt blandar sig väl. Häll sedan över massan i ugnsformen och bred ut den så att den fördelas jämnt över hela formen. Sätt in i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.

Har du som jag en spis med dubbla ugnar går detta så klart ännu snabbare eftersom du kan köra fläsket i stora ugnen och blomkålen i lilla :)

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s