Solskydd, vad ska du välja?

sol

Nu när sommaren närmar sig är det dags att fundera lite på det här med solskydd. Det finns ju lite olika sätt att angripa problemet, dels inifrån dels utifrån. Att det är bra att vistas i skugga när solen står som högst och tar mest vet vi alla och att man ska skydda sig med kläder och olika våtdräkter och liknande om du är tex ute och snorklar eller vindsurfar antar jag att alla har koll på ;)

Men hur är det med solskyddsprodukterna vi smörjer in oss med, är de bra för huden? Finns det alternativ? Och kan man bygga upp sitt solskydd inifrån?

De traditionella solkrämerna som du köper på apotek och liknande är så klart bra i det avseende att de minskar risken för att bli bränd. Men så bra för huden och din kropp tror jag inte att de är. Dels kan de innehålla nanopartiklar som kan gå in i huden, dels innehåller de en mängd andra mer eller mindre tvivelaktiga ämnen som till exempel parabener och en massa annat smått och gått.

Det finns solkrämer som är lite mer ekologiska och där antalet konstiga ämnen på innehållsförteckingen är kraftigt minimerat. Jag har testat solskydd av märket Eco Cosmetics och de funkar precis lika bra som vanliga solkrämer.

Jag har läst en hel del om folk som istället använder olika vegetabiliska oljor som solskydd istället för vanliga solkrämer. Många vegetabiliska oljor innehåller ett naturligt solskydd. Det är så klart svårt att veta exakt vilket SPF en viss olja har eftersom det kan variera från skörd till skörd och beroende på var oljan kommer ifrån. Morotsolja och hallonfröolja är två av de oljor  som har högst SPF. Jag kommer nog inte satsa enbart på oljorna, men läs på och testa dig fram ifall du vill! Jag har dagligen lite hallonfröolja i ansiktet och den lär ju funka som ett vardagssolskydd men kanske inget jag vågar testa om jag ligger och pressar på en strand eller är ute på havet en hel dag. Kan tillägga att jag bränner mig ganska lätt.

Det går även att bygga upp viss tolerans för sol inifrån genom det du stoppar i dig. Sen kanske inte detta räcker som solskydd enbart, men det bidrar till att huden klarar sig lite bättre. Att ha en bra nivå av D-vitamin i kroppen är bra, satsa på att äta dagligt D-vitamin tillskott under året när det inte är sol och sommar. D-vitamin har dessutom en mängd andra positiva effekter på din hälsa!

Att äta livsmedel som innehåller mycket betakaroten och lykopen kan också öka kroppens egna solskydd och det kan även hjälpa till att ge dig en solbränna som varar längre och att du blir lättare brun. Betakaroten och andra antioxidanter som finns i frukt och grönt verkar i sig ha en skyddande effekt mot solens farliga strålar. Men effekten är inte särskilt stark, så annat skydd behövs också! Mest betakaroten innehåller morötter och spenat. Även i tomat, purjolök och broccoli får du i dig en del. Betakaroten är en antioxidant som finns i gröna och orangefärgade frukter och grönsaker. Flera större vetenskapliga studier visar att regelbundet intag av betakaroten minskar risken för solinducerad hudcancer. Man blir även fortare brun och får ett skydd mot de skador som kan uppstå på grund av solbadande.

Morotsolja har en hög koncentration av betakaroten och är en idealisk olja att förbereda huden inför och efter solsken. Den accelererar solbrännan under sommaren men ger också huden en aningen livligare färg under resten av året. Andra oljor som ger lite färg är hallonfröolja och havtornsolja. Havtornsolja och morotsolja har väldigt kraftig orange färg, så blanda ut dem med någon annan olja som är mer färglös som tex jojobaolja eller arganolja. Jag kör en blandning av argan, hallon och havtornsolja och tycker att det ger en fin nyans till hyn i ansiktet, ser lite fräschare ut utan att bli orange så att säga :) Funkar lite som en naturlig brun-utan-sol kräm kan man säga ;)

Ett annat tips som är lite dyrt är att på samma sätt som med D-vitamin ladda kroppen med ett tillskott som heter Astaxanthin. Detta är en superantioxdidant som bland annat finns i viltfångad lax. Det är det ämne som ger laxen dess röda färg. Detta ämne sägs öka kroppens egna UV-skydd. Astaxanthin är en av världens mest kraftfulla antioxidanter. Den har uppvisat betydligt högre antioxidativ förmåga än vitamin- E, betakaroten och C-vitamin. Astaxanthin kan fås genom svamp, syntetiskt framställt eller via algen Haematococcus pluvialis. Bra Astaxanthin ska komma från algen Haematococcus pluvialis samt inte ha separerats från algen med lösningsmedel som exempelvis hexan. Laxen får sin rosa färg från Astaxanthin; emellertid får odlad lax syntetiskt astaxantin vilket kommer från den petrokemiska industrin. Det är inte att rekommendera. Bra astaxanthin kostar ca 10 kronor per kapsel, så det är ju ett dyrt tillskott att ta om du tänker ta det dagligen.

Långt inlägg, som kan summeras så här:

  • skippa de vanlig solkrämerna som köps på apoteket mm
  • satsa på en ekologisk solkräm fri från nanopartiklar, parabener mm
  • boosta kroppens solskydd inifrån genom att äta livsmedel med mycket betakoraoten och lykopen
  • ät kosttillskott med D-vitamin och eventuellt astaxanthin under solfattiga delen av året
  • testa använda någon ekologisk vegetabilisk olja, tex hallonfröolja eller morotsolja, och se hur det funkar för dig

Lycka till och ha det så skönt i solen! :)

Stort utbud av ekologiskt solskydd från Eco Cosmetics, just nu med 15% rabatt, hittar du här –>

Annonser

3 thoughts on “Solskydd, vad ska du välja?

  1. Ping: Helgens 2 snabba & somrig efterrätt | Tidningen Matkärlek

  2. Ping: Hur skyddar du dig? | ekofilosophie

  3. Ping: Bra tips ifall ni ska ut i vårsolen! | ekofilosophie.com

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s