Lättfixat snacks

DSC_1884_s

Att köpa lite olika ekologiska nötter och rosta i ugnen tillsammans med någon smaksättning eller bara som de är gör du lätt och det blir bra mycket godare än att bara äta dem som de är direkt från påsen :) Visst, man kan köpa färdiga rostade och saltade nötter, men jag föredrar att göra det själv dels för att jag då vet vad det är för salt som används och jag slipper eventuella oljor av tvivelaktig sort som kan vara tillsatta för att få saltet att fastna på nötterna.

Nötter i sig kan innehålla en del kolhydrater, det lönar sig att kolla på olika nötter och även olika märken, då det verkar kunna skilja sig från märke till märke. Paranötter och valnötter innehåller inte så mycket kolhydrater, däremot innehåller jordnötter och cashewnötter en hel del. Eftersom det är så gott slinker det ner en del och då blir det lätt en hel del kolhydrater totalt sett. Bra att veta ifall du vill ha superkoll på ditt kolhydratintag :)

INGREDIENSER

valfri mängd av valfria nötter (jag tog en påse ekologiska valnötter och en påse ekologiska paranötter. De är feta och innehåller förhållandevis lite kolhydrater. De jag köpte innehöll ca 9 gram/100 gram för valnötterna och knappt 5 gram/ 100 gram av paranötterna)
lite salt
lite kanel och kardemumma
eventuellt lite olja

Sätt ugnen på 125 grader. Ta en plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Höll över nötterna på plåten. Dela eventuellt paranötterna på hälften om de är riktigt stora. Strö över lite salt, kanel och kardemumma. In i ugnen i cirka 60 minuter tills nötterna börjar få lite färg. Rör runt i nötterna lite då och då under tiden. För att få kryddorna att fastna på nötterna kan du droppa över några droppar olja när nötterna är färdiga och sedan röra runt i nötblandningen. Ta inte för mycket bara så det blir kladdigt!

Gott och enkelt snack som går bra att ta med i en liten burk eller påse i väskan. Suverän nödmat på språng helt enkelt! Du kan också testa att krydda med lite chilipulver eller chiliflakes!

Vill du köpa hem nötter och frön och göra egna nötblandningar hittar du ett bra utbud här –>

OBS! Sista dagen att anmäla sig till te-tävlingen i samarbete med Te-Centralen är på söndag… så passa på! Tävlingen hittar du här –>

Annonser

3 thoughts on “Lättfixat snacks

  1. Ping: Strikt midsommar, går det? | ekofilosophie

  2. Ping: Gott och fett tilltugg | ekofilosophie

  3. Ping: Julens mat – tips och en massa recept! | ekofilosophie

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.