Fantastisk husmanskost! :)

IMG_3396_S

Långkok på fläsklägg. Så himla gott! :)

Traditionell husmanskost när den är som godast, och enklast. För ett långkok sköter sig själv och du kan pyssla med annat samtidigt som det står och puttrar på spisen och sprider ljuvliga dofter i köket :) Istället för att, som sig bör, servera fläsklägg med rotmos gjorde jag en variant på rösti och lite rödbetor i ugn. Riktigt gott och väldigt mättande. Vi åt detta som en tidig middag vid 15-tiden och sedan åt jag inte igen förrän dagen efter vid 9-tiden :)

INGREDIENSER (räcker till ca 6 portioner)

Fläskläggen
2 stora fläsklägg med ben
vatten
1 stor morot
1 stor gul lök
20 hela korn svartpeppar
10 hela korn kryddpeppar
4 lagerblad
salt

Ugnsrödbetor
3 stora hela färska rödbetor
salt och svartpeppar
smör

Rotsellerirösti
1 morot
1/4 rotselleri
1-2 ägg (beroende på hur stora de är)
2 teskedar fiberhusk
salt och svartpeppar
smör

Ta en stor kastrull och lägg i pepparkornen och lagerbladen. Skär moroten och löken i stora bitar och lägg i kastrullen. Skölj av fläskläggen och gnid in dem i lite salt (om du använder helt färska lägg som är osaltade). Lägg läggen i kastrullen och häll över vatten så att läggen täcks. Salta vattnet lite extra. Koka upp vattnet och låt det sedan stå och småputtra under lock i cirka 1,5-2 timmar lite beroende på hur stora fläskläggen är. De jag gjorde var gigantiska så de tog lite drygt 2 timmar på sig att bli klara. Köttet är klart när det börjar lossna från benen. Det ska gå att bara peta bort köttet från benen när det är klart.

Under tiden grytan kokar kan du pyssla med annat ett tag. När det är cirka 1 timme kvar kan du börja med övriga tillbehör.

Skala rödbetorna och skär dem i stora klyftor. Lägg i en ugnsform och strö över lite salt och svartpeppar och lägg i ett par smörklickar. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. Sista kvarten kan du öka upp värmen till 200 grader.

Nu gör du röstin. Riv morot och rotselleri grovt. Lägg i en bunke. Krydda med salt och svartpeppar och knäck i äggen (börja med ett och se om du behöver ett till). Strö över fiberhusken och rör runt. Är geggan för torr, tillsätt ägg nummer två.

Forma små plättar/biffar av grönsaksblandningen och stek i ordentligt med smör på båda sidor till de fått en fin ljusbrun färg.

Ta bort köttet från benen och servera det tillsammans med grönsaksröstin, rödbetor och en klick smör med lite persilja på. Galet gott och mättande! (särskilt om du äter svålen, vilket jag utgår från att du gör ;)!)

DSC_0822_S

DSC_0821_S

DSC_0864_S

Annonser

3 thoughts on “Fantastisk husmanskost! :)

  1. Ping: Bra start och middagstips x 3 | ekofilosophie

  2. Ping: Allt-i-ett | ekofilosophie

  3. Ping: Renplockat för i år | ekofilosophie.com

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.