Veckans storkok: thaikyckling med grönsaker och blomkålsris

dsc_0803_s

En kycklingrätt med thailändska smaker. Istället för vanligt ris serveras denna rätt med ett blomkålsris. Jag har valt att använda kycklinglårfilé då jag tycker den är den saftigaste och fetaste delen på kycklingen (kycklingen är ju annars mager).

INGREDIENSER (räcker till cirka 8 portioner)

Grytan
ca 1,5 kilo kycklinglårfiléer
2 stora morötter
ca 3/4 av en rotselleri
blasten från en blomkål
5 stora gula lökar
1 knippe sparris
saften från 1 hel lime
ca 0,5-1 dl olivolja
ca 100-150 gram smör
salt och svartpeppar
3-4 teskedar sambal oelek
5-6 teskedar grön currypasta (OBS, använder du annan sort än den jag har, se bilden nedan, tex Santa Marias skulle jag tro att det räcker med cirka 2 teskedar. Den variant jag har är rätt mild i smaken och inte alls lika stark som andra currypastor jag haft tidigare)
ca 1 matsked torkad koriander (ej den malda varianten)

Blomkålsris
ca 3/4 av ett stort blomkålshuvud

Sätt ugnen på 175 grader. Ta en långpanna och lägg ner kycklingen i den efter att du har delat den i mindre bitar. Strö över lite svartpeppar och sätt in i ugnen i ca 45 minuter.

Ta en stor kastrull eller gryta. Häll i en rejäl skvätt olivolja (så att den täcker hela botten) och lägg i en stor klick smör. Skölj sparrisen och skär bort de hårda bitarna längst ner. Skär den sedan i bitar som är ca 3-4 cm långa. Skala löken och skär den i större klyftor. Skölj morötterna och skär dem på snedden så att det blir som avlånga slantar (se bild nedan). Skär bort blasten på blomkålen, skölj den och skär den sedan i mindre bitar. Ta bort skalet på rotsellerin och skär den i små tunna stavar (ska vara ungefär samma storlek eller något större som bambuskott som brukar vara en vanlig ingrediens i thaimat och annan asiatisk mat).

Lägg ner alla grönsakerna i kastrullen. Tillsätt sambal oelek och currypastan. Ta lite åt gången så att du smakar dig fram till en hetta som passar dig. Strö över lite salt och svartpeppar samt torkad koriander. Rör runt och låt fräsa ihop tills grönsakerna börjar bli lagom mjuka. Pressa över saften från limen.

När kycklingen är klar lägger du ner den i grytan tillsammans med grönsakerna. Tillsätt även ca 1 dl av kycklingspadet (obs! smaka på spadet innan du häller i det så att det inte är för salt. Är det salt ta isf mindre spad och blanda med lite vatten). Låt grytan koka ihop i 10-15 minuter till.

Ta blomkålen och skär den i mindre bitar. Kör sedan blomkålen i en mixer eller matberedare så att den blir finfördelad och bitarna får ungefär samma storlek som ris. Har du ingen mixer eller liknande går det bra att riva blomkålen på ett rivjärn, det tar bara lite längre tid! Lägg över blomkålsriset på en djup tallrik och kör i mikron i 1-2 minuter på full effekt. Det går även bra att äta riset rått :)

Servera grytan med blomkålsris och strö över lite extra koriander.

DSC_0780_S

DSC_0792_S

DSC_0786_S

Annonser

One thought on “Veckans storkok: thaikyckling med grönsaker och blomkålsris

  1. Ping: Lättlagat storkok utan grädde & kokos | ekofilosophie

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.