Fiskbiffar med kall dillsås och zucchinigratäng

img_3016_s

Med lite inspiration från en av Leif Mannerströms kokböcker har jag här gjort en egen variant av fiskkakor eller fiskbiffar. Gräddfritt recept som blir mättande i och med smör, ost och ägg i gratängen samt att såsen är en tunn variant på majonnäs.

INGREDIENSER (blir 5 stora biffar)

Fiskbiffar
400 gram fryst torskfilé
140 gram fryst laxfilé
2 små gula lökar
1 liten rödlök
3 vitlöksklyftor
1 klyfta citron
smör till stekning
1 ägg
1 tesked fiberhusk
dill
salt och svartpeppar
pyttelite cayennepeppar
citron

Sås
1 ägg
1 dl rapsolja
0,5 tesked vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
dill
1 liten rödlök

Zucchinigratäng
1 zucchini
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
smör
1 ägg
lite riven parmesan
salt och svartpeppar

Till servering
1 tomat
blandad sallad
citronklyfta

Ångkoka fisken eller kör den i mikron tills den blivit lite mjukare och går att mosa. Finhacka den gula och röda löken samt en vitlöksklyfta. Stek löken i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Tag en stor bunke och lägg över den ångkokta fisken och lökblandningen. Pressa i två vitlöksklyftor, citronklyftan och krydda med salt, svartpeppar, ytterst lite cayennepeppar och rikligt med dill. Mosa fisken och kryddorna. Knäck sedan i ägget och blanda ihop. Tillsätt därefter fiberhusk lite åt gången för att få en smet som håller ihop bra. Låt smeten stå till sig en liten stund.

Under tiden fisksmeten står till sig fixar du gratängen och såsen.

Dela zucchinin på mitten och skär den sedan i tunna skivor. Ta en liten ugnsfast form och smörj med smör. Lägg sedan ut ett lager zucchini på botten. Lägg där efter på rödlök som du skurit i tunna skivor. Pensla på smält smör och pressa över vitlöken. Avsluta med ytterligare ett lager zucchini och pensla på lite mer smör. Vispa ihop ett ägg och häll det sedan över zucchinin. Avsluta med att riva lite parmesan över gratängen. Sätt in i ugn i 175 grader i cirka 25 minuter.

Såsen är en majonnäs som är lite mer rinnig än vanlig majonnäs. Knäck ett ägg i en hög bunke. Häll på oljan och vinägern. Tillsätt lite salt och svartpeppar samt rejält med dill. Kör med stavmixer tills majonnäsen tjockat till sig till en bra konsistens. Detta tar bara någon minut. Finhacka en liten rödlök och lägg ner i såsen, blanda runt och smaka av med mer kryddor om det behövs.

Gör sedan biffar av fiskblandningen (ungefär likadan form och storlek som en vanlig pannbiff). Stek i smör ett par minuter på varje sida tills biffarna fått fin färg.

Servera biffarna med dillsås, zucchinigratäng och lite blandad sallad med tomat. Garnera med en citronklyfta.

DSC_0524_S

DSC_0527_S

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.