INFORMATION, LCHF, PALEO, RECEPT

Tipslista: kolhydratsnåla alternativ till potatis, ris och pasta

Hallå där!

Många som börjar med lågkolhydratkost tycker nog att det svåraste är att veta vad de ska äta istället för potatis, bröd, ris, pasta och alla andra gryn och mjölsorter. Ska man sluta med allt detta och istället bara äta groteska mängder fett till sin kött- eller fiskbit?

Ja, vissa väljer att göra det men för de som vill ha lite mer variation och lite bredare spektra av livsmedel att äta kan man så klart ersätta kolhydraterna med en massa annat gott och nyttigt :) Därför får ni här en tipslista med kolhydratsnåla alternativ till potatis, ris och pasta.

Våga vara kreativ och testa dig fram! Vilka kolhydraträtter gillar du, kan de kanske göras på annat sätt med andra ingredienser?

Jag tyckte nog att det svåraste var att sluta med bröd och att komma på en bra frukost som man gillar att äta under en längre tid. Det blir lätt att man äter stora mängder fet yoghurt och mycket nötter.

Nötter och yoghurt är helt ok att äta då och då, men vill du vara lite strikt så kan yoghurten och nötterna bidra till att du faktiskt får i dig rätt mycket kolhydrater. En deciliter yoghurt brukar innehålla mellan 3,5 och 4,5 gram kolhydrater. Nötterna varierar i kolhydratinnehåll från kanske 7-20 gram (på en höft). Jag har upptäckt att det även kan variera från märke till märke på samma sorts nötter, så kolla på flera olika påsar innan du bestämmer vilken du vill ha. Nötter är så klart fulla med nyttiga fetter och en massa andra bra vitaminer och mineraler, så några då och då kan man allt tugga i sig :)

Tips på frukostförslag hittar du här!

Så vad kan man äta för gott till sina måltider istället för den gamla invanda pastan eller potatisen? Gillade du potatismos, hitta på ett mos som innehåller någon annan grönsak! Gillade du cous-cous, hitta på en lågkolhydratvariant!

Det man bör tänka på är att de flesta kolhydratrika livsmedel oftast innehåller stärkelse i någon form som gör att mos och annat hänger ihop bra och får en bra konsistens. För att få liknande effekt med kolhydratsnåla livsmedel kan man använda sig av tex fiberhusk eller guarkärnmjöl istället. Oftast får man testa sig fram och se vilka proportioner som funkar bra.

Här är några tips på goda tillbehör med lågt kolhydratinnehåll. Kika in här för att hitta recept på dessa tillbehör!

Olika mos:

 • Blomkålsmos
 • Broccolimos
 • Rotsellerimos
 • Kålrotsmos
 • Blandningar av ovanstående mos

Stuvningar (med grädde eller kokosgrädde):

 • Stuvad blomkål
 • Stuvad rotselleri
 • Stuvad vitkål
 • Stuvad spenat

Istället för pasta:

 Istället för ris och cous-cous:

 • Blomkåls-ris
 • Blomkåls cous-cous
 • vitkåls-ris

 Övrigt gott:

 • Ostgratinerad aubergine
 • Gratänger med tex blomkål, purjolök och fänkål
 • LCHF-potatissallad (byt potatis mod blomkål, rotselleri eller annan grönsak du gillar)
 • Blandade grönsaker i ugn (äts gärna med en smörklick eller två)
 • Avokado – fet och nyttig
 • Neutral omelett med bara salt och peppar – funkar bra att äta som tillbehör eller göra supertunn och ha som wrap

 Såser (för dig som äter mejeriprodukter):

 • Kalla såser: crème fraiche eller yoghurt med olika kryddning, egengjord majonnäs, blandningar av färskost och yoghurt med olika kryddning
 • Varma såser: currysås, örtsås, pepparsås, tomatsås med mycket olja och smör

 Smör och fett:

 • Kokosolja – häll i grytor eller stek i
 • Olivolja – häll över grönsaker eller annat du äter
 • Kryddsmör – gott till kött, fisk mm
 • Nötsmör – bred på en omelett eller ett LCHF-bröd, eller ta en klick när du är sugen på något
 • Smält smör med nån krydda i – gott till fisk
 • ghee/ klarifierat smör

Hoppas ni fått lite inspiration och tips av listan ovan :) Har du något annat tillbehör som favorit till din mat? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan! :)

Tycker du inlägget var bra får du gärna dela det med vänner och bekanta i andra sociala media! Tack på förhand :)

För fler recept på njutbar, färgstark och variationsrik lågkolhydratskost rekommenderar jag min sprillans nya kokbok Matfilosophie. Kokboken är fylld med en massa härliga recept och färgglada bilder. Du kan köpa kokboken direkt från Idus Förlag!   , men den finns även hos tex bokus och adlibris. Vill du provbläddra i kokboken gör du det här!

Annonser

9 reaktioner till “Tipslista: kolhydratsnåla alternativ till potatis, ris och pasta”

 1. Trevlig blogg som jag kommer följa. Själv försöker jag följa paleo och letar ofta inspiration i det enkla, praktiska och nyttiga; så som många av dina recept som är tänkta för att kunna göra frysportioner av.

  Gilla

  1. Hej! Va kul att höra! :) Ja, det behöver inte vara så avancerat och krångligt att laga god och nyttig mat. När man väl lagar mat är det ju lika bra att laga mycket så att man alltid har goda matlådor att ta fram ur frysen :)

   När jag började med LCHF blev det väldigt mycket grädde och mejeriprodukter under en tid, men nu kör jag väl mer en blandning av LCHF och paleo. Att skippa mejeriprodukter helt alltid känns lite svårt :)

   Gilla

 2. Liten fråga….vad använder du när du reder av såser eller stuvningar?
  Själv använde jag Redix dråp Lchf-butiken förut men den har ju upphört….
  Tack för en enormt inspirerande blogg och trevlig helg!

  Gilla

  1. Hej!

   Tack, va kul att höra att du blir inspirerad :) Jag använder oftast guarkärnmjöl när jag gör såser och stuvningar. Gör du mos eller kanske en pannkakssmet och det blir lite vattnigt/för löst brukar jag strö i lite fiberhusk (samma sak som psylliumfrömjöl, tror jag det heter). Fiberhusket blir dock ”slemmigt” om man tar för mycket så det gäller att verkligen ta lite åt gången och testa sig fram. Rekommenderar alltså INTE fiberhusk som redning i såser. Fiberhusk suger åt sig vatten som attan och är dessutom rikt på fibrer.

   Fiberhusk finns i matbutikerna bland bakgrejer eller ibland på hyllan för glutenfritt. Guarkärnmjöl kan du tex köpa på Bodystore http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/guarkarnmjol-eko-125-g

   Trevlig helg till dig med! :)

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.