Nytt försök: egengjord hudsalva med kakaosmör och makadamiaolja

DSC_0710_S

Förra kroppskrämen jag gjorde är nu slut. Den räckte alltså i cirka 6 veckor med så gott som daglig användning. I helgen testade jag därför att göra en ny variant. Denna gång har jag skippat kokosoljan och tagit lite andra vegetabiliska oljor istället. Jag tycker att kokosoljan blir lite uttorkande för mig, vilket troligtvis beror på att den innehåller mycket glycerin. Glycerin i små mängder drar till sig och binder fukt men blir det för mycket blir det istället motsatt effekt, dvs den blir uttorkande istället.

Den här salvan blev lite lösare i konsistensen än den förra och är lättare att smörja in. Ingredienserna nedan fyllde upp lite drygt hälften av en 60 ml burk så jag tippar på att det blev kanske 40 ml. Det som är bra med denna är att den funkar både på kroppen, läppar och händer :) Den ska nog inte användas i ansiktet eftersom både kakaosmör, olivolja och avokadoolja kan var lite väl feta för ansiktet, men det är individuellt vad ens hud gillar så det är fritt fram att prova.

Olivoljan och rapsoljan är vanliga ekologiska oljor köpta i matbutiken, övriga oljor är inhandlade på olika nätbutiker. Makadamiaolja är rik på omega 7 som är en fuktighetsbevarande fettsyra. Omega 7 finns naturligt i huden, men minskar med åldern. Avokadoolja innehåller mycket A-, D- och E-vitamin, vitaminer som alla främjar cellförnyelse i huden. Nyponfröoljan innehåller även den mycket A-vitamin och även stora mängder omega 3, som stärker och reparerar hudens barriärskydd.

I den här blandningen finns både torra och feta oljor samt oljor som är mellanting mellan dessa. Denna blandning blev riktig fin för mig, men det är som sagt väldigt individuellt vilka oljor som passar ens hud och det bästa är därför att läsa på och testa sig fram :)

INGREDIENSER (blir ca 40 ml)
15 gram kakaosmör
3 gram bivax i granulatform
6 gram sheasmör (nilotica)
23 ml makadamiaolja
1 ml nyponfröolja
1 ml avokadoolja
5 ml olivolja
1 ml rapsolja
2 droppar E-vitamin

Smält oljor, vax och smör i en liten bägare över vattenbad under omrörning. När allt är smält, häll över på en burk och rör runt lite då och då under tiden smeten svalnar. Sätt eventuellt in i kylskåp för att det ska svalna snabbare. Droppa i E-vitamin (som tillsätts för att förlänga hållbarheten), rör om igen och låt svalna.

Tycker du att salvan blir för hård när den stelnat till sig är det bara att smälta den igen och tillsätta mer flytande oljor. Har den blivit för lös gör du på samma sätt men tillsätter istället mer fasta smör eller bivax.

PS. DIY står för Do It Yourself :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.